Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Gun firades kungligt på sin egen dag

Ett 50-tal släktingar och vänner på plats, massor med blommor och presenter och inte minst, telegram från kungen och drottningen. Ja, det var ingen hejd på firandet hos Gun Nylander i Nyland, Kramfors, i söndags. Men så handlade det också om hennes hundraårsdag.

NYLAND · Published mar 7, 2019 at 14:56

Och det var ett ytterst vitalt födelsedagsbarn som tog emot gästerna i sitt hus, för övrigt hennes barndomshem.

– Jag hade inte tänkt göra något större väsen av 100-årsdagen. Vi glömmer den, sa jag till alla som frågade. Men se det gick inte. Och när det blev så här trevligt och så många släktingar och vänner kom, ja, då  ångrar jag inte att jag gav med mej, berättade hon.   

Ett dignande bord med allsköns läckerheter mötte gästerna  och mellan tuggorna  hyllades jubilaren med sång och hurrarop. Gun är osedvanligt vital för sin ålder. Blixtrande intellekt, minnet i behåll, vätalig och snabb i repliken, det är hundraåringen i ett nötskal. Hennes mamma och syster uppnådde också hög ålder.

– Det beror nog på mammas gener att jag uppnått 100-årsdagen, menar Gun.      

Pappan dog dock innan han fyllt 70 och Guns man blev heller inte särskilt gammal. Det är 42 år sedan han gick bort och sedan dess har hon levt ensam. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade hon bland annat i Stockholm och i Sundsvall. På det senare stället var hon biblioteksassistent i 33 år. På fritiden åkte hon gärna skidor medan maken hade några travhästar han ägnade sig åt.

Sedan tolv år är cirkeln sluten och hon är åter bosatt i sitt barndomhem i Nyland.

– Här trivs jag mycket bra och har så många fina vänner och grannar. Numera  får kroppen bestämma vad jag ska göra, säger hon.     

Gun lyssnar ofta på klassisk musik på dagarna, gärna i sällskap med sin katt Lilla Gumman. Hemtjänsten  tittar till henne två gånger om dagen, i övrigt klarar hon sig själv. Färdig mat kommer från ICA så det räcker med mikron för att färdigställa måltiderna.

Bilen gjorde hon sig av med när hon fyllt 98, men då hade hon inte kört på ett antal år.

– Du är välkommen tillbaka när jag fyller 105, säger hon innan vi skiljs.  

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...