Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

BILDSPEL: Glittrig företagsfest i Kramfors

De högt ställda förväntningarna på företagsgalan i Kramfors infriades med råge. Sju företagare gick hem som vinnare efter glitterfesten med högklassig underhållning, en meny som fick smaklökarna att jubla och videohälsning från Stefan Löfven.

KRAMFORS · Published nov 22, 2018 at 06:15

Flammande marschaller kantade vägen till Bollsta Folkets hus där röda mattan rullats ut inför prisregnet över kommunens duktiga entreprenörer.

Älgsjö Såg förärades den tyngsta utmärkelsen Årets Företagare. Företagarnas Kristina Wallin och Joakim Sjöstedt gratulerade bröderna Jörgen och Åke Törnqvist, den fjärde generationen som driver familjeföretaget i Ullånger med 120 år på nacken samt osviklig känsla för att göra goda investeringar. Ligger i framkant när det gäller att anamma ny teknik och på arvtagarfronten ser det ljust ut, ”det finns flera ämnen som är intresserade och bekanta med lokaliteterna”, försäkrar bröderna som brinner för branschen.

Kramfors Trädgård kan numera titulera sig Årets Butik för sitt nyskapande tänk. Ägaren Magnus Fredriksson sammanfattar skojfriskt framgångskonceptet i två ord: inspiration och transpiration. Det sammansvetsade jobbgänget av välutbildade florister berikar varandra och hjälper kunderna att förmedla känslor i både glädje och sorg med blommor.

Årets Jämställdhetspris gick till SCA Wood vars sågverkschef Johan Olofsson ofta intervjuas om hur företaget med åtgärder och rutiner arbetar för ett demokratiskt arbetsklimat som gynnar både män och kvinnor. All forskning visar att könsmixade arbetsplatser är mest produktiva.

– Viktigast är att synas ute och ha rätt inställning, slår han fast.

Årets Futura blev konstnären Annikka Kronlid Arvidsson som förvandlat Vännersta till en mötesplats för nya svenskar och urinvånare. Resan till galan blev dramatisk när bilen började krångla och en fräck räv norpade en av hönorna där hemma i Nordingrå.

– Men vi kom fram och det är hedrade bara att bli nominerad, tycker hon.

Årets Start Up, Kustens Gårdsbryggeri, kan konsten att blanda humle, malt, vatten och jäst. Ölen bryggs i ett ombyggt fodermagasin på Bertil Lundgrens jordbruk i Nässom, även känt för sin satsning på ”Bondens frys”. När Jan Röhlander frågade vari den stora utmaningen består svarades blixtsnabbt:

– Få tid att brygga öl.

Snitsiga tröjor med tryck är affärsidén hos TRNDZ UF som förärades utmärkelsen Årets Unga Företagare. Skolinspiratören Elias Högström var nyfiken på hur de lyckats.

– För att vi helt enkelt är bra på det vi gör, konstaterar Shehan Belzu.

Citatet stämmer även väl in på Årets Småföretagare som blev Rose-Marie Strömqvist och Nilsolof Nilsson som dessutom agerade värdar för evenemanget.

Med stor hängivenhet och samhällsengagemang utöver det vanliga har de gjort Bollsta Folkets hus till en mycket omtyckt träffpunkt i Ådalen.

Årets prisade företag

  • Årets Start Up, Kustens Gårdsbryggeri.
  • Årets Futura, Annika Arvidsson, Kronarvid Handelsbolag samt Myller-kultur och händelser.
  • Årets Unga Företagare, TRNDZ UF.
  • Årets Jämställdhetspris, SCA Wood.
  • Årets Småföretagare, Bollsta Folkets hus.
  • Årets Butik, Kramfors Trädgård.
  • Årets Företagare, Älgsjö Såg.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...