Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Hans Åström med getterna som varit gårdens levebröd i mer än trettio år. Verksamheten har utvecklats gynnsamt men inte utan möda. Sommarens torka blev en prövning. Bristen på foder löstes delvis genom att djuren faktiskt äter sly. Att de skulle äta allt är dock en skröna. Foto: SUSANNHE MELIN

Getuppfödare blir utan krisstöd efter torkan

Jordbruket får över en miljard i krisstöd efter sommartorkan. Men inte getuppfödarna. De hamnar som vanligt i kläm vid alla former av stöd och EU-projekt.
– Diskriminerande i allra högsta grad, dundrar Christina Åström på Forseds Getgård.

FORSED · Published nov 2, 2018 at 13:10

I över trettio år har getgården utanför Bollstabruk levt på sina getters produktion. Bland annat av den prisbelönta getost man tillverkar. Men sommartorkan satte sina spår, det fick många djurägare erfara.

För Christina och Hans Åström innebar det att första höskörden blev mindre men av bra kvalitet och högt näringsinnehåll.

Problemet blev i stället betet, det blev just inget bevänt med återväxten. Som tur är äter getterna sly.

– Hans fick fälla stora aspar i mängd som de också kunde äta av. Men att getter skulle äta allt är bara en skröna. Getter är kräsna djur men nyfikna och vill smaka. Därför har de smitit ur hagen i sommar och vi har fått jaga dem mer vanligt, förklarar Christina Åström.

En del av besättningen tvingades de slakta ut, en nödåtgärd många djurägare känner igen. Regeringens nationella krispaket omfattar den som producerar mjölk, fårkött eller nötkött. Getnäringen har samma krav men snuvas på alla former av stöd. Nu förbereder Svenska Getavelsförbundet en skrivelse till Regeringskansliet.

Med protester mot att just getuppfödarnas bransch inte ens finns med i ansökningsformulären.

Christina suckar djupt och konstaterar luttrad:

– Jag är inte förvånad. Det här är en näring som myndigheterna inte ens kan stava till utan kallar det ”får”. Vi har lärt oss att det inte är någon idé att ropa på hjälp för ingen kommer. Man får vara sin egen lyckas smed.

Särbehandlingen svider eftersom getnäringen är en högst levande aktör på jordbruksmarknaden, ekologisk och Kravodlad samt bidrar till att hålla landskapet öppet.

Christina betonar att man inte ska ställa grupper mot varandra men alla kan få vara på samma trappsteg.

– Getterna är verkligen värda en bättre behandling och det är bra att getavelsförbundet där det sitter mycket kompetenta människor ryter till.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommuner tillsammans med åtta andra mindre kommuner...

Ny ägare till Stolt fastigheter

JUNSELE Efter tre års funderade slog Stefan Stolt till och sålde sitt bolag och hela fastighetsbeståndet i Junsele. Även Nordsverigehuset i Sollefteå ingår i beståndet och de nya...