Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Förverkligar ekologisk odlardröm

Sätt spaden i jorden och gräv där du står. Så skulle livsstilen Lea Gunborgsdotter och Emma Berglund anammat kunna beskrivas. Nu väcker de nytt liv i fyra hektar odlingsbar mark på 1800-talsgården i Moliden utanför Bollstabruk.

BOLLSTABRUK · Published jun 21, 2020 at 11:15

En tredjedel av de vildbin och humlor som pollinerar våra växter minskar i antal och är hotade men finns i rikligt antal där Falköpingsbördiga Emma Berglund och Lea Gunborgsdotter från Stockholm valt att bo.

Drömstället hittade de på Hemnet och visningen inföll med en av de regnigaste dagarna så det var inte tal om någon konkurrens.

– Fotat i högsommarvärme skulle vi aldrig haft en chans. Vi hade aldrig kunnat vinna en budtävling. Därför känns det som det var meningen att detta skulle bli vårt. Det är slitet och mycket att göra på hela gården men det får man räkna med när det är ett hus från sent 1800-tal, säger Lea Gunborgsdotter som nyregistrerat företaget Jordjäntan.

Den gemensamma odlingsvurmen är ett högst medvetet val och som engagerar Lea på heltid medan Emma är anställd på Familjecentrum i Kramfors kommun. Först och främst har det att göra med den dåliga matförsörjningen i landet.

– Vi köper in från resten av världen och det är inte riktigt hållbart. Det vore roligt att kunna bidra till mera härodlat. Dessutom vill man för sin egen del kunna äta grönsaker man odlat själv och vet vad man gödslat med och använt bara sunda saker, förklarar Ebba Berglund.

Lea är vegetarian men fuskar med fisk ibland, hur som haver äts det enormt mycket grönsaker och som odlas i hennes egenhändigt producerade jord. Att skapa och bygga jord är nästan en mission. Komposterandet, göda och maskar finns i tanken hela tiden.

– Att odla jord är lika roligt som att odla grönsaker. Man ser till att jorden mår bra, får en bra struktur och den blir bördigare helt enkelt. Täckodling tycker jag är bra, man matar på med grönmassa, gammal ensilage...allt vad man har lägger man tillbaka i landet och bygger upp ett lager så blir det ett täcke som gör att det avdunstar inte lika mycket vatten, man behöver inte vattna lika mycket och mikrolivet i jorden blir piggt och glatt. Då jordbrukar mikrosarna så det bli luckert och fint.

Självhushållning är ledordet och i detta sätta att leva förkovrade de sig på Ekobrukskursen vid Hola folkhögskola. För människor som inte vill vara så beroende av andra och sårbara, som vill bestämma mer själv. Dessutom använder de det andra ratat, grannarna är frikostiga med att ge bort prylar de inte behöver och som kan bli till ett växthus för till exempel tomater.

Att vara odlare är inte superlönsamt, det är mer viljan att leva i samklang med naturen. I stället för att lägga pengar lägger de arbetstimmar och det man betalar sin mat med. Minst tre år tar det att bygga upp en god jord så än har de inte lyckats sälja något än. Tanken är att sälja överflödet genom Ekoringen som arbetar för en lokal klimatanpassad matförsörjning.

Successivt har de tagit över marken. 2019 var ett provår när de ändå på ganska liten yta fick ganska mycket avkastning för självförsörjning av potatis och rotfrukter. Då tändes hoppet att det faktiskt går att få ett litet överflöd. Nu år två är det rotselleri och blekselleri på gång och kål av olika sorter och så blir det gurka, squash, lök och pumpa. Emmas favorit är morötter och inget slår hemmaodlade potatisar som ungsrostas. Och så har hon lärt sig gilla grönkål, i grytor och smoothies.

Bäst för Lea förra året var upptäckten att man kan torka och göra pulver av grönkål. Förvaras mörkt och håller i åtminstone ett år.

Det bästa med att bo som de gör enas de är möjligheten att följa årstidernas rytm. Ta i, gräva och svettas.

– Som plåster och sammet på själen, beskriver Emma Berglund tacksamt.

Det var meningen att detta skulle bli vårt

Ungdomsmottagningen blir mer digital

LÄNET Region Västernorrland vill nu se till så att ungdomar ska kunna få kontakt med ungdomsmottagningar även under sommaren. Även när regionen drar ned på verksamheten. Detta...

Mats nybliven som krumelur

SANDSLÅN Serietecknaren Mats Jonsson, uppvuxen i Bollstabruk och numera en hemvändare till Sandslån i Ådalen, har blivit utsett till hederskrumelur av Krumelursällskapet. Därmed...

Värderingar före stämningsansökan

BREDBYN Tidigare var tanken att en stämningsansökan förmodligen skulle hinnas med före sommaren. Men nu ligger en annan tidsplan. – Vi ska titta närmare på vissa fordon och låta...

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...