Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Centrumledaren Caroline Strindlund och samhällschefen Susanne Königson på festliga företagsgalan i Kramfors. Foto: SUSANNHE MELIN

Företagsandan är stark i länet

Var tredje svensk vill starta företag. Bland unga personer vill så många som varannan ha ett eget företag. Det framgår av en Sifoundersökning på uppdrag av Visma.

KRAMFORS · Published jan 10, 2019 at 13:02

Under fjolårets tre första kvartal har det startats 2 procent fler nya företag i Västernorrland jämfört med samma period 2017.

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag. Tack vare dagens digitala verktyg. Ledigheten över jul och nyår ger många tid att reflektera över hur de kan göra verklighet av sina företagsdrömmar, säger företagsexperten Boo Gunnarsson på Visma Spcs.

Som inledningsvis nämndes drömmer 31 procent av svenskarna om att starta eget företag. Och bland unga svenskar mellan 18 och 29 år vill hela 47 ha ett eget företag. Boo Gunnarsson framhåller att det finns en enorm potential för innovation och nya jobb som bättre måste tillvaratas genom att uppmuntra fler att våga och vilja ta steget till att driva eget företag.

Kramfors har länets näst bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs ranking som presenterades i höstas. I de små Kramforsföretagen finns drygt 3000 jobb och företagarna tillsammans med alla anställda i dessa företag bidrar med över 200 miljoner till kommunens skatteintäkter visar en sammanställning Företagarna gjort.

Susanne Königsons är samhällschef med uppdrag är att leda, driva och utveckla tillväxt- och näringslivsfrågor.

Varför är Kramfors så företagstätt?

– Det finns en stark vilja att leva, bo och verka i vår vackra kommun. Och när det inte finns arbetstillfällen så skapas det. Här finns många kreativa människor, konstaterar hon märkbart stolt.

I Sverige finns omkring en miljon företag, de allra flesta med en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i dag i de små eller medelstora företagen.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommun tillsammans med åtta andra mindre kommuner har...

Föräldrar delar inte lika

LÄNET Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen. Det visar senaste kvalitetsindex från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Men det...