Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Flakierski släpper bok om Europa och nazism

Nu kommer han med sin fjärde bok, kramforsförfattaren Gregor Flakierski. Denna gång får vi följa med till slutet av sommaren 1939 och till det Polen som han själv kommer ifrån.

KRAMFORS · Published apr 20, 2019 at 14:12

Boken är en så kallad kontrafaktiskt roman, det vill säga en bok som skildrar något där historien tagit en annan väg än den som det nu står om i historeböckerna.

Den startar i augusti 1939 ett par dagar före andra världskriget. Men i boken blir det aldrig något världskrig. Frankrike och Storbritannien hotar med att anfalla hjärtat av Tyskland om Hitler väljer att gå in i Polen. Ett hot som i Flakierskis bok leder till att Tyskland väljer att stoppa anfallet mot Polen och det blir inget krig.

– Så kunde det ha blivit. Tyskland var sårbart vid den egna gränsen, berättar Gregor Flakierskis som noggrant studerat verkligheten innan han börjat att skriva.

Boken handlar om den polsk-judiske journalisten Dawid Kolomyjski, som tvingas att fly från land till land genom ett rasistiskt Europa.

Men det är ingen solskenshistoria han skildrar. I boken beskrivs en flykt. Sverige finns med i en liten sekvens där den svenska byråkratin och oviljan att ta mot judar visas upp. Men huvudpersonen flyr också till Belgien, till Albanien för att till slut hamna i Palestina.

Det finns en stark koppling till nutiden och känns därföroroväckande angelägen. Politiska strömningar, idéer och stämninga som inte försvunnit.

– Det finns paralleller till den nynazism och främlingsfientlighet som alltid funnits men som nu allt mer kommer upp till ytan igen , säger han.

I boken drivs huvudpersonen Dawid framåt av ett behov och en längtan att hitta en ny plats att leva och bo på, en plats utan förtryck.

Men det är inte lätt att gå från stad till stad, från land till land, genom ett antisemitiskt Europa där judarna skickas till etniska reservat.

Gregor Flakierski vill följa sina rötter och den judiska berättartradition han själv vuxit upp med.

– En berättartradition som är både folklig och burleskt där man både skrattar och gråter. Humorn är en viktig ingridiens även i allvarliga berättelser, säger Gregor Flakierski.

Och det finns det också gott om humor i den nya boken.

Boken slutar i en park i Palestina i ett ingenmansland mellan de judiska och arabiska delarna av staden. Men något lyckligt slut kan man nog inte förvänta sig.

Fakta om Gregor Flakierski

Grzegorz Flakierski, född 1956 i Warszawa i Polen. Har bott i Sverige sedan 1969. Efter fil. kand-examen i humaniora vid Stockholms universitet har han haft en rad olika yrken. Han bor numera utanför Kramfors.och är verksam som kulturskribent och författare.
Böcker:

Statskuppen i Norrland”, ”Knockout”, ”Familjealbum” samt medverkan i novellsamlingen ”Berättelser från Ådalen” och ”När kriget inte kom”

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...