Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Fin adventsauktion för behövande

Första, andra, tredje...såld!
Den traditionella adventsauktionen i Mariakapellet lockade köpsugna Kramforsbor och som därigenom bidrog till Svenska Kyrkans viktiga hjälparbete ute i världen.

KRAMFORS · Published nov 30, 2018 at 14:18

Målsättningarna med lördagsauktionen var flera: Att ha trevligt och bli mätta på våfflor, samla in mycket pengar till arbetet mot könsstympning, gatubarn, rent vatten samt ko- och kalvprojektet som finns i 200 byar.

Idén är enkel och resultatet fantastiskt.

Fattiga får utbildning i jordbruksteknik, modern djurhållning och produktion av mejeriprodukter. Sedan får de en dräktig kviga och ger tillbaka två kalvar. De mest utsatta familjerna får en get som är mer lättskötta och får killingar två gånger om året.

Församlingsherde David Tosteberg var munvig men ändå saklig auktionsutropare som peppade till prima inköp.

– Sockar i en, två, tre, fyra...sex färger utan att det känns överlastat med färger. Hemstickade och i en storlek som passar alla, beskrev han glatt.

Klubban hade tidigare tappats bort och ersattes med en robust biljardkö som församlingsherden stötte hårt i golvet när maxbudet antagits.

Målade kvastar, slitstarka trasmattor, cellofaninslagna delikatesskorgar, blomsterarrangemang med mera såldes i ett raskt tempo och under stort gemyt.

Vid åsynen av en röd/vit halsduk någon skänkt brast auktionsutroparen plötligt ut i spontan sång på danska. Det blev i sanningens namn en underhållande eftermiddag.

På auktionen fanns också en upphittad cykel som efter tre månader hos polisen rustades upp till nyskick av Håkan Larsson, en av de frivilliga i asylgruppen vars engagemang för nyanlända även omfattar gratis klädutdelning på Mikaelgården och församlingsgården.

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...