Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Festkonsert i toppklass

Utan tvekan upprätthåller Kramfors sin status som ohotat musikal-Mekka i norra Sverige. Musikalfestivalhelgen avslutades med en sprakande festkonsert och många hemvändande artister som belönades med stående ovationer i teatersalongen.

KRAMFORS · Published okt 28, 2018 at 16:15

Fortbildning, workshops och publika framträdanden. Se där är de viktigaste ingredienserna i musikalfestivalen som är helt unik för Kramfors. Och som rönt intresse även ur ett nationellt perspektiv. Ett av de främsta målen är ökad tillgänglighet, på alla plan.

Grejen med musikaler är ju att alla gillar det. Och alla har sin egen uppfattning om vad som är störst och bäst. Så vad kan då passa bättre än att få ett smörgåsbord serverat med godbitar ur flera olika musikaler. Bara att luta sig tillbaka och översköljas av känslor.

Jennie jahns är tjejen från Marieberg som for till huvudstaden för att bli artist. Nu syns hon på glammiga scener ihälld paljettfodral och en aura av stjärnstatus. Introducerades för drama och teater redan i Strinneskolan och vidare peppning i Ullångersrevyn.

Locknebördiga Nathalie Edlunds sångdrömmar närdes på Hola folkhögskola som utbildar framtidens skådespelare och musikalartister. Likaså Carolina Näsman som förutom sångerska/dansare och koreograf kan lägga till cirkuslärare på sitt CV. Båda är nu etablerade på de stora scenerna men återvänder gärna hem till Kramfors.

Per-Erik Eriksson från Östersund gjorde en avstickare för att förkovra sig i musikalintresset på Hola folkhögskola när det begavs. Konferencieren Johan Mörk både sjunger och improviserar med samma oförställda uppträdarglädje. Höll även i Club Corner of the sky, ett tillfälle för alla att komma och sjunga sina favoritmusikaldängor med kompetent inramning på hotell Kramm.

Dirigenten David Saulesco rör sig obehindrat mellan allehanda genrer och sammanhang, där här gången drillade han körerna Allmänna sången och Svanökören till stordåd.

Upplägget föll familjerna Hallin och Norberg i smaken.

– Trevligt när det händer något, och nu fick jag lyssna till musikaler jag aldrig tidigare hört talas om, säger Birgitta Hallin.

– När det gäller musik så är jag allätare och det här var mycket bra, ler Kerstin Norberg.

Tyvärr gapade en hel del stolar tomma i teatersalongen med 500 platser. Men det var också enda smolket.

Musikalfestival i Kramfors

  • Festivalen startades för att skapa ett forum för musikalpedagoger, tillgängliggöra musikalformen för barn och unga, erbjuda högkvalitativ underhållning och synliggöra genren som verktyg för integration, sammanhållning och inkludering.
  • Ett lyckat samarbete mellan kommunen och Hola folkhögskola med stöd av Region Västernorrland.
  • Nyckelpersoner är projektledaren Åsa Jönsson, Hola folkhögskolas rektor HansOlov Furberg och kulturskolans rektor Sune Johansson.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...