Tisdag 21 januari 2020

Nordsverige

Eliin gjorde hobby till eget företag

När Eliin Nordlander fick barn förverkligade hon drömmen om ett eget företag. Högakustenblöjan är ett tygalternativ hon syr hemma på lantgården i Finnmarken.
– Ett sätt att minska plastberget. Både miljön och plånboken blir glad.

KRAMFORS · Published jan 1, 2020 at 11:15

Det började som en kär hobbyverksamhet.

– Jag har alltid gillat att sy och tygblöjor ligger i tiden. På det här sättet vill jag bidra till att man kan leva mer klimatsmart, förklarar hon affärsidén.

Mamma Christina Maydotter sydde också egna tyblöjor så Eliin förvaltar ett miljövänligt arv men ullen är utbytt mot polyuretanlaminerat polyestertyg som fungerar som fuktspärr.

Kostnaden är för engångsblöjor cirka 10 000 kronor per barn att jämföra med tyg där det handlar om runt 3 000 kronor och då finns det ett andrahansvärde.

– En del kan tycka det blir mycket tvätt men med en bebis tvättar man ju hela tiden ändå. Och man slipper sopor som måste slängas, konstaterar hon.

Fyramånaderssonen Vide har förändrar henne djupt i själen och förstärkt ambitionen att leva så miljövänligt det bara går. På lantgården i byn Hansjöliden finns livskamraten Jens Halén, får och katter och mer djur kan det bli.

Dessutom gör Eliin smycken, skirt silver möter rå betong och resultatet är ett helt eget uttryck. Betong låter kanske raspigt mot huden men blir mjukt med handpåläggning:gjuta, slipa och lacka.

– Känns som jag hittat min egen nisch. Kanske blir det också ett företag. Frågan är hur mycket man egentligen hinner med ett fulltidsjobb, bebis och företag. Men jag tycker det är kul och det ger energi.

Miljoner till flygplatser

KRAMFORS Höga Kusten airport får 9,1 miljoner kronor i statligt stöd som kompensation för det driftunderskott den nya flygskatten inneburit. – Ett välkommet och viktigt besked...

Mer pengar till kommuner

LÄNET Det blir mer pengar till både region och landsting. Det framgår efter en presskonferens där bland andra Emil Källström (C) från Örnsköldsvik tillsammans med finansministern...

Miljoner för integration

LÄNET Kommuner som haft ett högt flyktingmottagande får extrapengar från regeringen. Totalt 80 miljoner kronorfördelas till drygt 40 kommuner. Pengarna delas ut till både Härnösand,...