Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Eliin gjorde hobby till eget företag

När Eliin Nordlander fick barn förverkligade hon drömmen om ett eget företag. Högakustenblöjan är ett tygalternativ hon syr hemma på lantgården i Finnmarken.
– Ett sätt att minska plastberget. Både miljön och plånboken blir glad.

KRAMFORS · Published jan 1, 2020 at 11:15

Det började som en kär hobbyverksamhet.

– Jag har alltid gillat att sy och tygblöjor ligger i tiden. På det här sättet vill jag bidra till att man kan leva mer klimatsmart, förklarar hon affärsidén.

Mamma Christina Maydotter sydde också egna tyblöjor så Eliin förvaltar ett miljövänligt arv men ullen är utbytt mot polyuretanlaminerat polyestertyg som fungerar som fuktspärr.

Kostnaden är för engångsblöjor cirka 10 000 kronor per barn att jämföra med tyg där det handlar om runt 3 000 kronor och då finns det ett andrahansvärde.

– En del kan tycka det blir mycket tvätt men med en bebis tvättar man ju hela tiden ändå. Och man slipper sopor som måste slängas, konstaterar hon.

Fyramånaderssonen Vide har förändrar henne djupt i själen och förstärkt ambitionen att leva så miljövänligt det bara går. På lantgården i byn Hansjöliden finns livskamraten Jens Halén, får och katter och mer djur kan det bli.

Dessutom gör Eliin smycken, skirt silver möter rå betong och resultatet är ett helt eget uttryck. Betong låter kanske raspigt mot huden men blir mjukt med handpåläggning:gjuta, slipa och lacka.

– Känns som jag hittat min egen nisch. Kanske blir det också ett företag. Frågan är hur mycket man egentligen hinner med ett fulltidsjobb, bebis och företag. Men jag tycker det är kul och det ger energi.

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

Här föds företagare

Härnösand För fjärde året i rad har landsbygdsentreprenörerna startat. I är det på förfrågan av Härnösands kommun som den går av stapeln på Sambiblioteket.

Flytt till nya lokaler för bygghandeln i Bredbyn

BREDBYN Nordemans Järn i Bredbyn ska flytta. Till hösten väntar nya lokaler efter väg 348 i höjd mellan infarten till Återvinningen och Anundsjö Byggnads AB. – Det är klart det...

Peter blir nya kyrkoherden i Kramfors pastorat

KRAMFORS Peter Forsberg heter nye kyrkoherden i Kramfors pastorat efter Sven Alberius som slutar inom kort. Forsberg, 55 år, har varit verksam i Ådalen tidigare, närmare bestämt...