Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Doris blev Svensk Champion

Vid den stora internationella Mittnordenutställningen i Sundsvall nyligen blev en Kramforshund Svensk Utställningschampion. Utmärkelsen erövrades av 2,5-åriga tiken Truffelnose Carmen, som lotsades runt i ringen av matte Marlene Norell.
– En jätterolig upplevelse, säger hon.

KRAMFORS · Published okt 29, 2018 at 11:15

TruffelnosE Carmen kallas i dagligt tal för Doris. Rasen är rysk och bär det tungvrickande namnet Russkaya Tsvetnaya Bolanka.  I öst är rasen stor och finns  spridd över hela Balkan.

– Tidigare har jag haft en blandrashund samt tagit hand om  omplaceringshundar.  Nu ville jag ha en utställningshund av mindre format. Efter att  ha varit runt och kollat på en massa utställning ar fastnade jag för den här rasen.

Det är ingen billig hund. Marlene fick punga ut med 16 000 kronor för att Doris  skulle bli hennes. Under de 2,5 åren sen dess har priset för en valp stigit ytterligare med  ett par tusenlappar.

Rasen är ovanlig i Sverige. Det finns idag endast 501 registrerade exemplar.

Det betyder att inavelsproblemen lurar runt hörnet. Därför är det viktigt att  importera hanar  från utlandet  och fylla på med friskt blod. 

– Själv funderar jag på att ta fram en kull efter Doris så småningom, berättar Marlene.

Men just nu sneglar hon mot en ny utställningsmerit, titeln Nordisk Champion.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...