Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Doris blev Svensk Champion

Vid den stora internationella Mittnordenutställningen i Sundsvall nyligen blev en Kramforshund Svensk Utställningschampion. Utmärkelsen erövrades av 2,5-åriga tiken Truffelnose Carmen, som lotsades runt i ringen av matte Marlene Norell.
– En jätterolig upplevelse, säger hon.

KRAMFORS · Published okt 29, 2018 at 11:15

TruffelnosE Carmen kallas i dagligt tal för Doris. Rasen är rysk och bär det tungvrickande namnet Russkaya Tsvetnaya Bolanka.  I öst är rasen stor och finns  spridd över hela Balkan.

– Tidigare har jag haft en blandrashund samt tagit hand om  omplaceringshundar.  Nu ville jag ha en utställningshund av mindre format. Efter att  ha varit runt och kollat på en massa utställning ar fastnade jag för den här rasen.

Det är ingen billig hund. Marlene fick punga ut med 16 000 kronor för att Doris  skulle bli hennes. Under de 2,5 åren sen dess har priset för en valp stigit ytterligare med  ett par tusenlappar.

Rasen är ovanlig i Sverige. Det finns idag endast 501 registrerade exemplar.

Det betyder att inavelsproblemen lurar runt hörnet. Därför är det viktigt att  importera hanar  från utlandet  och fylla på med friskt blod. 

– Själv funderar jag på att ta fram en kull efter Doris så småningom, berättar Marlene.

Men just nu sneglar hon mot en ny utställningsmerit, titeln Nordisk Champion.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommuner tillsammans med åtta andra mindre kommuner...

Ny ägare till Stolt fastigheter

JUNSELE Efter tre års funderade slog Stefan Stolt till och sålde sitt bolag och hela fastighetsbeståndet i Junsele. Även Nordsverigehuset i Sollefteå ingår i beståndet och de nya...