Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Gråmulet väder och kylig temperatur avskräckte inte invånarna från att vara med och demonstrera mot skolnedläggningsförslaget. Centrala Bollstabruk var fullt av folk i alla åldrar som iklätt sig gula västar efter fransk modell. Till och med en hund bar gul väst och plakaten tala sitt tydliga språk-sluta utarma landsbygden. Foto: LARS SJÖDIN

De tänker kämpa för sin skola

Förslaget att lägga ner Ytterlännässkolan har fått invånarna i Bollstabruk och Nyland att ilskna till. Missnöjet har gjort att de startat ett eget gula västar-uppror.
– Tänk på barnen. Gör om och gör rätt, uppmanar debattören Jan Lötberg.

BOLLSTABRUK · Published maj 19, 2019 at 06:15

Bollstabruk Intresseförening hade lyckats samla runt 200 personer för att protestera mot förslaget att lägga ner Ytterlännässkolan.

Ordförande Lars Sjödin betonar att skoldebatten inte bara är en fråga för Bollstabruk utan en sak för hela Kramfors kommun.

– Risken finns att folk drar sig för att flytta hit om skolan lägger ner. Kommunens projektet Framtidsbygget skulle handla om att ena orterna, nu känns det som om det slås in kilar istället, suckar Lars Sjödin tungt innan han fortsätter:

– Utvecklingen är så tråkig med tanke på annat positivt som hänt och gjort att man kunnat räta på ryggen. Några gamla fastigheter har fått tagits bort, genomfarten har förbättrats, Folkets hus blomstrar, det finns en mack och ett reklamföretag har flyttat hit och köpt Centrumhuset. Nu blir det en nedmontering av hela samhället på något vis.

Jan Lötberg menar att det bara varit nedskärningar för barnen det senaste decenniet. När han var nyinflyttad för drygt tio år sedan kunde kommunen ståta med titeln Sveriges barnvänligaste kommun.

– Hur mycket ska man ävetyra barnens välmående? frågar han retoriskt.

I rapporten förvaltningen tagit fram presenteras en enkät bland barnen som visar att 86 procent av barnen ser nackdelar med att behöva byta skola konstaterar han.

– När två högstadieskolor i Sollefteå slogs ihop blev det massor med problem med bråk och stök. Det fungerade inte alls och därför gick man ifrån den modellen och har delat upp skolorna igen. Varför göra om deras misstag? undrar Jan Lötberg.

Enligt Lötberg innehåller utredningen felaktigheter och den påstådda besparingen blir inte så stor som utlovas, det blir annat som drabbas istället.

Nu släpper man förvaltningen helt och hållet och går på politikerna för att presentera sin sida av saken.

Jour som kan göra nytta

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.