Torsdag 28 januari 2021

Nordsverige

Dannero bjöd på trav av hög klass

Söndagens V75-trav med Kallblodsklassikern på Arena Dannero klarade sig från hotat regn och bjöd på mycket bra travsport. Detta med en härlig hemmaseger i V75-1 för Everest Sisu och Ingvar Nyberg.
– Det underlättar när man får köra bra hästar, sa Ingvar som här vann sitt första V75-lopp någonsin. Kriteriestoet vanns av Guli Anna som ägs i bygden av Tomas Byberg och Nils-Olov Zetterblad.

NYLAND · Published aug 16, 2019 at 06:15

Väderprognosen var trist och förmiddagsupptakten bjöd också på en dos nederbörd, men under själva tävlingarna höll sig regnet tacksamt borta där vi redan i dagens första lopp kunde räkna in en hemmaseger.

Detta då amatören Lina Melin från Ramvik hade ställt i ordning sin Mana Estelle i bästa skick vilken nu vann säkert med Micael Melander i sulkyn.

Två dagar tidigare hade Lina räknat in en ännu större seger då hennes Tangens Lilja vann Norrländska Elitstoet på Umåker med hela 100 000 kronor i förstapris.

Då satt formstarka Ingvar Nyberg i sulkyn och om Ingvar kört in hundratusen på fredagen ville han inte vara sämre denna V75-söndag.

V75-spelet inleddes med ett långlopp över 2640 meter där just Ingvar och Elisabeth Lundholm-tränade Everest Sisu startade från ett besvärligt stängt åttondespår i starten.

– Min enda tanke var att komma ut så fort som möjligt vilket löste sig bra, sa Ingvar som med ett och ett halvt varv kvar satt utvändigt om ledaren.

– Planen var att köra fram dit då tempot bedarrat, sa Ingvar, väl medveten om att Everest Sisu inte gärna vill ha hästar framför sig.

700 kvar tryckte Ingvar sig till ledningen och sen var det inget större snack om saken.

– Men han blev lite flegmatisk till slut och lite orolig hann jag bli, sa Ingvar som i sin lånekuskroll är inne på ett helt fantastiskt framgångsrikt år.

Redan så här efter sju och en halv månad är Ingvars tidigare årsrekord pulvriserade då han vilken dag som helst kört in en miljon och har en segerprocent på hela 19.

– Visst har det gått bra på slutet, men jag har också fått köra riktigt bra hästar, sa ödmjuke Ingvar själv.

Till saken hör definitivt också att han har självförtroendet på topp och därigenom kör resolut, bestämt och mycket skickligt även om vi aldrig skulle få Ingvar själv att yppa positiva omdömen likt dessa…

Elisabeth Lundholm äger och tränar femårige Everest Sisu efter att tidigare haft V75-vinnare i Bungle Rain och Caramella B.F.

– Jag tror det här var min fjärde V75-seger, funderade hon.

Söndagen handlade annars mest om kallblod där Gävlehästen Bäcklös Uriel vann Svenskt Kallblodskriterium efter att storfavoriten Grisle Odin G.L. fått ett mycket tufft lopp och nu fick nöja sig med tredjeplatsen.

I Kriteriestoet hade Umåkertravaren Guli Anna en outsiderroll i förhandssnacket med sin tränare Stefan Johansson i sulkyn.

– Men hon var jättefin i värmningen och jag trodde på bra chans bara vi skulle få ett fint rygglopp, sa Stefan vars treåriga sto ägs av de ångermanländska bussbekantingarna Nils-Olov Zetterblad och Tomas Byberg.

Guli Anna och Stefan vann till sist säkert efter att favoriterna Alfa Lina och Nordli Alma krokat ihop 900 meter före mål.

– Det var självklart tacksamt för oss, sa Stefan vars Guli Anna vunnit fyra av de sju starterna och nu har hela 485 000 kronor på kontot.

I handicaploppet Guldtäcket gick Järvsö Fux, körd av Örjan Kihlström, segrande ur striden medan finske gästen Elian Web och Jorma Kontio vann anrika Ådalspriset.

Detta i söndags när Arena Dannero stod värd för travsport av absolut toppklass och det med kraftig kallblodstouch.

Jag har också fått köra riktigt bra hästar.

Fler nyheter från Kramfors och Ångermanland
Nordsverige rekommenderar

Inget samband mellan dödsfall och vaccin

LÄNET Det har inte konstaterats något samband mellan ett dödsfall på ett äldreboende i länet och vaccinet. Det berättade smittskyddsläkare Hans Boman på regionens presskonferens...

Snökaoset i Ådalen

KRAMFORS Kommunerna i Ångermanland hade knappt hunnit återhämta sig efter förra veckans snöoväder innan det var dags igen. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och under...

Förberedd för snösmocka

KRAMFORS Vita berg börjar torna upp sig i Kramfors. När det blir för trångt i stan av snö hamnar den på snötippen i Brunne. Snötippen är sista länken i en kedja för att göra...