Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Blixtsnabb effekt av utökade rökförbudet

Den nya röklagen fick effekt direkt. Försäljningen av nikotinläkemedel har ökat markant och fler har sökt hjälp för att fimpa.
– Men det är faktiskt ett ganska jämt flöde och många vill sluta röka av hälsoskäl, konstaterar Patricia Edlund, receptarie vid Kronans Apotek i Kramfors.

KRAMFORS · Published okt 31, 2019 at 07:59

Sedan rökförbundet infördes den 1 juli i år har försäljningen av nikotinläkemedel hos Kronans Apotek ökat med 4, 7 procent fler förpackningar jämfört med samma period förra året. Nikotintuggummi är den produkt som ökat allra mest.

– Tuggummi är enkelt och kan kombineras med plåster som avger samma mängd nikotin under hela dygnet. Byts en gång om dagen så man måste ha en rutin för detta. Minst tre månaders behandlingstid med nikotinläkemedel behövs. Ju längre man rökt desto längre tid kan det ta. Det gäller att ha tålamod och verkligen bestämma sig. Och gärna berätta för omgivningen så de inte frestar med cigaretter i onödan, tipsar Patricia Edlund.

Gå ner i vikt , träna- och sluta röka. Tre vanliga nyårslöften och som apoteket märker av. Ibland återkommer kunder till apoteket och berättar hur det gått. Vissa är nöjda över att ha kunnat sluta med cigaretterna medan andra fortsätter bolma.

Skulle till exempel inte receptfria medel vara tillräckliga finns "starkare" doningar läkaren kan skriva ut. Att bli av med ett nikotinberoende är ingen quick fix. Apoteksteknikern Ulrika Allansson tycker att den som satt upp ett mål och lyckats med det ska vara stolt.

Även Sluta röka-linjen noterar en väsentlig skillnad i antalet samtal.

– Många upplever att det blivit mer svårt att röka och de flesta vet också hur farligt det är. En del har tänkt att sluta och en ny lag var den sista puffen i rätt riktning. Sedan ligger det i var och ens intresse att styra över processen, vi ger stöd och hjälp på vägen, förklarar rådgivaren Annelie Johansson.

Allt fler får också hjälp att sluta röka på andra språk än svenska via Sluta Röka-linjens tolktjänst. Projektet startade 2017 för att minska det språkliga hindret som finns hos vissa för att ta till sig information. Tjänsten finns på arabiska, persiska, somaliska, turkiska, ryska och spanska.

Tjänsten har visat sig vara tillämpbar och av de som använt den har ungefär lika stor andel blivit rökfria som när stödet ges på svenska.

En av de stora förändringarna är att det införts flera nya områden utomhus där rökning förbjuds: På uteserveringar till restauranger och kaféer. Utomhusplatser för inrikes kollektivtrafik såsom perronger, busshållsplatser och taxizoner. Inhägnade platser för idrottsutövning typ arenor och även om dessa används för konserter och mässor. Allmänna lekplatser och entréer.

Kramforsögaren Peder Svensson var och är fortfarande skeptisk till otydligheterna i lagen och saknar riktlinjer för hur många meter från uteserveringen som man inte får röka.

– Förbudet i sig är inte dåligt men lagen är luddig och skapar problem för både de som sköter tillsynen och krögare. Vi vet bara att man inte får röka och kan sätta upp en lapp. Förvånansvärt många respekterar ändå förbudet.

Läs mer

  En ny lag var den sista puffen i rät riktning

  Så fungerar Sluta Röka-linjen

  • Sluta Röka-linjen har funnits sedan 1998 då den startade med stöd från balnd annat Folkhälsomyndigheten. Verksamheten drivs i dag av Centum för epidemiologi och samhällsmedicin inom Stockholms läns landsting och finansieras i huvudsak av Socialdepartementet.
  • Linjen har ett nationellt uppdrag och markandsförs över hela landet. Sedan maj 2016 är alla rök-telaterade tobakspaket enligt EU-direktiv märkta med varningsbild och varningstext. Enligt lag finns också Sluta Röka-linjens telefonnummer med på tobakspaketen.
  • Stödet erbjuds via telefon och chatt. Även närstående som undrar hur de kan stötta någon är välkomna. Alla samtal är kostnadsfria och du kan vara anonym. Rådgivningen utformas individuellt.

  Källa: Sluta Röka-linjen.

  Lättare fimpa om du lär dig något nytt

  • Att lära sig något helt nytt kan göra det lättare att sluta röka. Det visar en studie publicerad i den ansedda tidskriften Addiction.
  • Råttor utsattes för nikotin i tre veckor och fick därefter genomgå motoriska övningar, bland annat balansera på en roterande stång.
  • Resultatet visade att träningen hävde rubbningar som uppstått i hjärnan på grund av nikotinet. Även nervcellernas formbarhet, som var kraftigt minskad i kontrolldjuren, var återställd i djur som tränats.
  • Nikotinberoende är hos människan starkt kopplat till de motoriska tillvägagångssätten: ta fram en cigarett, tända och dra ett bloss. Hjärnan lär sig associera beteendet med känslan nikotinet ger. Därför ville man nu lära djuren nya motoriska mönster när de inte längre utsattes för nikotin.
  • Det har visat sig att nikotin har en kraftig påvrkan på den hjärnregion som registrerar nya motoriska vanor. Forskarna tror att detta hjälper till att snabbt skapa vanemönster som är svåra att lära sig av med.
  • Genom att aktivera dessa kretsar med motorisk inlärning kunde hjärnans återhämtning påskyndas.
  • Det skulle i så fall innebära att det skulle vara lättare att sluta röka om man samtiigt försöker att lära sig något helt nytt. I sammanhanget nämns någon slags träningsform, till exempel tennis eller modern dans.

  Källa: Tobaksfakta.

  Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

  KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

  Skadegörelsen fortsätter i Kramfors

  KRAMFORS Vågen av skadegörelse och busliv fortsätter i Kramfors. Senast i raden är Gallerian Christoffer där en ruta i entrédörren krossats. – Vi har inget att jobba vidare på...

  Tufft läge för förening

  RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

  Långa vårdtider för covid-19

  LÄNET Det tar lång tid att vårda covid-19-patienter som blivit svårt sjuka. det kan handla om upp till tre veckor i intensivvård. Tre veckor är betydligt längre än vad som är...

  E.ON förstärker elnätet i Ullånger

  ULLÅNGER E.ON Energidistribution har sedan flera år tillbaka investerat stort i hela Västernorrland för att förstärka elnätet och höja kapaciteten. I Ullånger avslutas i mitten...