Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Barbro – en lärare långt före sin tid

Konstnärsmaken var hemma med barnen när hon undervisade på skolan. Ett ovanligt upplägg på 50-talet när hemmafruepoken kulminerade. I sommar fyller den färgstarka bygdehistorikern Barbro Johansson från Kramfors 100 år.

NYADAL · Published maj 27, 2019 at 11:15

Den stålgrå blicken är kristallklar och håret samlat i en välkammad hästsvans när vi träffas hemma hos dottern Lena i Nyadal. Käppen vilar mot soffkanten, Barbro häller grädde i kaffet och förundras över tiden som flytt.

Minnesgodheten är exceptionell. Samhällsengagemanget och bildningsivern löper som en röd tråd genom hela släkten. Barbro Johansson utbildade sig till lärare och gick därmed i sin fars fotspår.

– Det är alltid roligt att träffa någon som minns en med glädje, ler hon.

Dottern intygar att Barbro var en omtyckt lärare som högläste böcker för eleverna på lördagarna.

Väggarna i huset är fyllda av tavlor signerade Nils Gunnar Johansson, en älskad far och Barbros högaktade make vars målerimöjligheter avgjorde semesterresmålen. Ljusets målare kallades han och motiven hittades företrädesvis utanför ateljén i kvarteret Jättesta. På längre turer var det Barbro som rattade bilen och styrde båten mot öarna i Höga kusten samt skötte ekonomin.

– Du var orädd och gav dig in i nya projekt. Mamma var starkt för hela släkten, vi hade alltid mycket folk hemma och kamrater. Fritt och härligt var det, du övervakade aldrig utan litade på oss. Det har påverkat oss tre systrar positivt, förklarar Lena tacksamt.

Barbros pappa Enar Berglund var kommunfullmäktiges ordförande och blev riksdagsman.

Familjen rörde sig i händelsernas centrum och anade i förväg vad som kunde hända 1931när demonstrationståget gick mot Lunde. Pappan hade tidigare på den historiska dagen förmått landshövdingen att dra tillbaka militärerna, men då var det redan försent.

– Stämningen var orolig, det låg i luften att det kunde bli våldsamheter. Det var en upprörd tid och skottlossningen glömmer jag aldrig. Dödssiffran steg till 5 personer och händelsen har verkligen präglat Ådalen, berättar hon som såg demonstrationståget på håll.

Farfar Johan Berglund gav ut en tidskrift kallad Nord Sverige och namnet har som bekant levt vidare. Johan Berglund samarbetade med författaren Olov Högberg och innehållet i tidskriften handlade om kampen för allmän rösträtt, strävandena för nykterhet eller den religiösa väckelsen.

Släktforskning är en kär hobby och på datorn skriver Barbro Johansson texter till olika tidningar i ämnet. Nyligen började hon styrketräna på hälsocentralen och renar ogräs obehindrat.

– Mamma kan stå med raka ben och händerna i golvet det är mer än jag klarar, imponeras Lena.

Av en lycklig slump bor numera både döttrar och Barbro i Nyadal där 100-årsdagen kommer att firas under sommaren.

Jour som kan göra nytta

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.