Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Mats Vendel fick böter när han ställde bilen vid sidan om den enda inrutade handikapparkeringen utanför Ullångers hälsocentral. ”Här är ingen trängsel och många som kommer hit har svårt att gå”. Foto: SUSANNHE MELIN

Arg efter p-böter vid besöket på hälsocentralen

Rörelsehindrade Mats Vendel är upprörd över parkeringsboten han fick utanför Hälsocentralen i Ullånger där Securitas börjat kontrollera bilarna. Den enda handikapprutan var upptagen och han ställde sig bredvid mot husväggen.
– Det var gott om plats runt omkring och jag var inte alls i vägen. För jävligt att gamlingar robbas på 500 spänn, dundrar han.

ULLÅNGER · Published nov 26, 2018 at 08:29

Hyndtjärnbon Mats Vendel åker varje vecka til hälsocentralen för att få benet omlagt. Det egna handikapptillståndet sitter placerat tydligt i vindrutan. Vid entrédörren finns bara en handikapparkering och är den redan upptagen så brukar Mats ställa sig bredvid närmast väggen.

– Där ryms det gott och väl ytterligare en bil. Men vaktbolaget hävdar att jag stod utanför rutan och måste betala 500 spänn, klart man blir förbannad! Många som kommer till hälsocentralen är gamla och har svårt att gå men det verkar de inte tänka på, muttrar han ilsket.

Det händer att han parkerar bredvid handikapprutan även när den är tom, av hänsyn till andra ofärdiga besökare som annars hänvisas till parkeringen vid infarten en bit bort. Där får man stå gratis parkerad fyra timmar med p-skiva.

Bostadsbolaget Krambo införde parkeringsbevakningen 1 september.

– Besultet togs för att vi under längre tid haft problem med att besökande stått parkerade kring och i rundkörningen utanför huvudentrén. Vi såg även en tendens att vissa bilar stod parkerade på denna avlämningsyta upp emot en hel arbetsdag, förklarar samordningsassistenten Marcus Sellin.

Något som skapade problem för taxi, färdtjänster och postombud som enligt Krambo inte kunde ta sig fram till Apoteket och hälsocentralens huvudentréer. Receptionen får ofta förklara läget för missnöjda besökare och upplysa om att det sedan lång tid råder parkeringsförbud i och bredvid rondellen utanför entréerna. En direkt konsekvens av nyorningen är att fler som tidigare inte haft ett handikapptillstånd måste skaffa ett.

– Någon har tänkt...eller rättare sagt inte tänkt. I vintras var jag här varje dag när det började rinna ur bensåret. De som ska hit är inte inne längre än kanske en timma på sin höjd. Jag fattar inte varför de håller på så här, suckar Mats Vendel uppgiven.

Kent Nylén är luttrad taxichaufför:

– De som har bekymmer och svårt att gå ska ju få parkera. Ibland har det hänt att bilar stått i vägen när vi lämnar vid vårdcentralen. Men i stora drag har det inte varit några stora bekymmer här. Däremot på sjukhuset i Övik är det problem där det finns en bankomat utanför. Där stannar varje en. ”Jag ska bara ta ut pengar” säger de. Men om alla säger det så finns det ingen plats, erfar han.

Krambos vd Per Eriksson kommenterar trafiksituationen i Ullånger ungefär så här:

– Jag har svårt att tro att en bil med rullstol skulle få plats där vid väggen. Det finns en anledning till att handikapparkeringar är bredare. Om det blir fler i framtiden kan jag inte svara på.

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...