Fredag 15 november 2019

Nordsverige

Tomas Byberg är en positiv person som i det tysta gör mycket för hemorten han varit trogen. Gillar ishockey och bowlar på fritiden. Foto: PRIVAT

Årets Muntergök 2019

Bussföretagaren Tomas Byberg har utsetts till Årets Muntergök i Nordingrå. Vandringspriset får han för att ha lyft företaget till en makalös nivå samt medverkar till att utveckla bygden.
– Alltid roligt att få uppskattning på hemmaplan även om vi jobbar på ett stort område, säger han glatt.

NORDINGRÅ · Published okt 13, 2019 at 15:15

Tomas Byberg har varit bygden trogen genom åren och visar att det går utmärkt att göra business med Nordingrå och Höga kusten som bas.

– Jag har haft förmånen att få bara med och bygga upp ett företag med huvudkontoret kvar i Nordingrå och brinner för bygden. Det har aldrig varit tal om att göra avkall på något annat, möjligen lite sömn, skrattar han.

Nordingrå intresse- och företagarförening har delat ut vandringspriset sedan 2008. I juryns motivering framhålls bland annat företagets sommarbuss vars syfte varit att erbjuda både turister och ortsbor en möjlighet att resa kollektivt till härliga besöks mål i världsarvet.

Nu finns också jobbussen som underlättar arbetspendlingen för Nordingråborna.

Byberg & Nordin Busstrafik meddelade i somras att man skulle sälja ut verksamheten utanför Västernorrland. En stor affär som gjordes för att kunna utvecklas ännu mer på hemmaplan. Inte minst på sådant de gjort sig kända för, utveckla det traditionella resandet i form av färdiga utflyktspaket.

Företaget har kvar 240 fordon, 400 medarbetare och avtal för kollektivtrafiken i länet fram till 2022 med möjlig förlängning till 2024.

Tomas Byberg är tredje generationen som driver familjeföretaget från Nordingrå. Företaget började i blygsam skala till att bli en av de största i branschen. De vinnlägger sig om att ligga i framkant.

I Härnösands kommun var man först i landet med helt fossilfri kollektivtrafik. Satsningen på ny teknik inkluderar projekt med elbussar och en ny tjänst där resenärerna via en app ska kunna beställa sin bussresa i ett flexibelt linjenät.

Ej ordförande men sitter kvar

KRAMFORS Hans Hedlund har valt att avgå som kyrkorådets ordförande i Kramfors pastorat. Nu visar det sig att han, trots att hans begäran om entledigande godkänts vid...

Ekonomin är ett stort problem i pastoratet

KRAMFORS Alla är ense om att det stora underskottet i Kramfors pastorat måste ner och det snabbt. Meningarna går dock isär hur det ska ske. Det framgick tydligt vid...

Allmännyttan sponsrar stort

ÅNGERMANLAND Hur mycket pengar som de kommunala bolagen lägger på sponsring skiljer sig rejält från kommun till kommun. I Ångermanland rör det sig om ett hopp från 22 kronor per...