Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Lars Sjödin håller sig frisk genom daglig rörlighet och nyttig mat. Har pausat träningskortet och promenerar i stället. Foto: SUSANNHE MELIN

Äldre får pausa träningskort

Alla över 70 år erbjuds att pausa sina tränings- och badkort på Bollstahallen och Ådalshallen.
– Det är första gången vi gör så här och anledningen är folkhälsomyndighetens rekommendationer om begränsad kontakt, upplyser fritidschef Patrik Asplund vid Kramfors kommun.

KRAMFORS · Published apr 6, 2020 at 17:00

Erbjudandet gäller från 1 april och tills vidare.

– Vi tänkte också på att personer 70 plus behöver spara pengar och det har fallit väl ut, många som har pausat, säger Patrik Asplund.

Trånga ytor, svettiga redskap, maskiner och träningsmattor gör att folk tänker till en gång extra innan gymbesöket. Samtidigt råds vi ta hand om oss så gott det bara går och då är träning en viktig ingrediens i sammanhanget.

– Någon extra städning har vi inte men det finns handsprit och det funkade förut och nu också. Vi vill inte att folk ska sluta motionera och det går att hitta andra former, gå och springa, exemplifierar han.

Att det inte är som det brukar kan Annika Höglund i badkassan på Ådalshallen vittna om.

– Det är fortfarande folk som kommer men glest i stället, från morgon till kvällen och man behöver inte vara uppe i varandra.

Lars Sjödin i Bollstabruk har gjort ett uppehåll i tisdagsgruppen han leder i Bollstahallen.

– Jag ser till att vara ute i friska luften i stället, promenerar eller åker skidor i de fina spåren vid Källsjön Bollsta IK sköter så bra. Kommunens erbjudande innebär att de heller inte tar ut någon hallhyra och det är ju snällt. Pengarna sparar vi till hösten.

Dessutom hemmagympar han måndag till tisdag med SVT:s träningsepert Sofia Åhman och ser fram mot invigningen av det planerade utgymmet bakom simhallen i Bollstabruk. Så fort det går att gräva påbörjas det arbetet, ett utegym i trä.

Lars Sjödin tipsar också om Edsrundan, ett trevligt promenadstråk på fyra kilometer med stadiga spänger där det behövs.

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Susanne Öberg på ny post

BOLLSTABRUK Från regionchef för Lantbrukarnas riksförbund till ordförande för distriktsidrottsförbundet RF-Sisu Västernorrland för Susanne Öberg. Där blir hon första kvinnan som...

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.

100 000 kronor i stipendium till konstnär

RAMVIK Konstnären Martin Skimutis, som förra året ställde ut i Sollefteå, har fått ett stipendium på 100 000 kronor.

Nyinflyttad gillar utegym

KRAMFORS Snowboard, skateboard och gymmet. Så håller sig George Ibrahim i gång. Nyinflyttad i Kramfors och har redan förälskat sig i Hälsans Stig där utegymmet fångat hans...