Torsdag 29 oktober 2020

Nordsverige

Korta nyheter

Kraftig minskning av påkörda hundar

Sverige På 20 år har antalet hundar som skadas eller dödats i trafiken minskat med 65 procent, enligt statistik från Agria Djurförsäkring.

Efterfrågan kan öka hundsmuggling

Sverige Den pågående coronapandemin har gjort att intresset för att skaffa hund och andra husdjur har ökat.

Grannsamverkan bra mot inbrott – men ovanligt

Sverige Enligt en undersökning från Samverkan mot brott minskar inbrotten med 36 procent i områden med aktiv grannsamverkan – men bara en minoritet använder det.

Kommuner kan införa cykelgator

SVERIGE Ett nytt vägmärke kan komma att dyka upp i Sverige. Regeringen har gjort det möjligt för kommuner att märka ut gator som cykelgator.

Flyttar regionmötet till Medelpad

HÄRNÖSAND Nu flyttar regionen sitt regionfullmäktigesammanträde till Medelpad. Normalt har man sina möten i sessionsbyggnaden i Härnösand. Men detta anses inte vara tillräckligt...

Kraftig minskning av gästnätter i somras

Länet Trots enbart inrikes semester i somras har antalet gästnätter minskat kraftigt i alla län. Det visar statistik där antalet gästnätter från hotell, vandrarhem, stugbyar, camping...

Många vill plugga

SVERIGE När antagning.se stängde anmälan till vårens högskoleutbildningar förra veckan var det 257 000 personer som hade anmält sig till program och kurser våren 2021.

Fler länsbor använder cykelhjälm

LÄNET Användningen av cykelhjälm ökar för första gången sedan NTF började genomföra mätningar av cykelhjälmanvändningen i hela landet. I Västernorrland ligger användningen för cyklister...

Polisfokus på yrkestrafik

Sverige I förra veckan fokuserade polisen lite extra på yrkestrafiken med förhoppning att hitta både fordon och förare som bryter mot lagar och förordningar.

Invägningen av mjölk ökar i Sverige

SVERIGE Arla höjer priset på konventionell mjölk med 348,2 öre per kilo och 420,9 öre per kilo på ekologisk mjölk.

Snabbare tågresor mellan norr och söder

Sverige Med start 13 december genomför SJ förändringar i sin nattågstrafik, vilket bland annat innebär snabbare resor från Umeå och nya nattåg från Sundsvall.

Torrsommaren slog hårt

SVERIGE Den extremt torra sommaren 2018 – hur slog den mot Europas vegettion och koldioxidbalans?

LRF: Lantbruk har klarat krisen bra

SVERIGE Många branscher har lidit stora förluster under coronakrisen men Sveriges lantbrukare har klarat det ganska bra, enligt LRF:s branchindex.

Skollokaler i Sollefteå förfaller

SOLLEFTEÅ Det brådskar med att få till underhållsplaner för samtliga skolor och förskolor i Sollefteå kommun, konstaterar kommunstyrelsens utskott för unga och lärande.

Henrik Eklund fortsatt mästare i eHockey

ÖRNSKÖLDSVIK SM på virtuell is. Det är SM i eHockey, Swedish Champions League, SCL, där Ö-vikskillen Henrik Eklund försvarade sitt tidigare SM-guld och åter kunde ta hem...

Lägsta markpriserna i Norrland

Norrland Lägsta genomsnittliga priserna på åker- och betesmark finns i övre Norrland, visar statistik från Jordbruksverket.

Kraftig ökning av rådjursolyckor i länet

Länet Hösten innebär högsäsong för viltolyckor i trafiken och de blir allt fler – inte minst rådjursolyckorna.

Förändrad norm för stad och land

ÅNGERMANLAND Det kan vara dags att vädra morgonluft! Det menar Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, som nyligen höll en digital föreläsning i Bredbyn. Där lyfte hon att den rådande coronapandemin påverkar normen kring stad och land.

Bredbandsmiljoner till Graninge

SOLLEFTEÅ Det kommunala bredbandsnätet Sollefteå Stadsnät har beviljats 5,5 miljoner kronor av Post- och Telestyrelsen för utbyggnad av bredband runt Ledingesjön och Jämtnäset i...

Självkörande skogsmaskin testas i fält

SVERIGE En självkörande skogsmaskin som konstruerats och byggts vid Luleå tekniska universitet är nu klar att testas i fält.