Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Korta nyheter

Viktigt att skydda båten på vintern

Sverige Båtsäsongen närmar sig sitt slut men detsamma gäller inte för båtstöldssäsongen – tvärtom kan det vara enklare att stjäla motorer eller hela båtar när de tagits upp på land. – Det...

Regeringen presenterade samarbetsbudget

Sverige På onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens statsbudget för 2020, innehållande satsningar på omkring 26 miljarder kronor totalt.

Stark jobbprognos i norr

Norrland Arbetsgivare i norra Sverige förväntar sig ökad efterfrågan på arbetskraft under fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på plus 21 procent. Jobbprognosen för Sverige...

Taxichaufförer vanliga fortkörare

Sverige Enligt en ny studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) kör mer än 90 procent av svenska taxichaufförer för fort.

Lastbilar går tillbaka till diesel

DOMSJÖ Förra året ökade koldioxidutsläppen från svenska lastbilar med 5,5 procent – trots att lastbilarna bara körde 1,0 procent längre än året före. Det visar en sammanställning...

Internationella kortbedrägerier vanliga

Sverige Kortbedrägerier ligger kvar på samma nivå som förra året, konstaterar Stöldskyddsföreningen, och vanligast är att bedragarna använder sig att kortuppgifterna snarare än det fysiska kortet.

Första spadtaget för nytt ridhus i Kramfors

KRAMFORS Nu har första spadtaget tagits för ett nytt ridhus i Kramfors. – Mycket efterlängtat, nu kommer vi att slippa ställa in lektioner på grund av att det är för kallt, säger...

Trafikverket bygger om ett 20-tal busshållplatser i Västernorrland

Länet Över 20 busshållplatser i Västernorrland kommer att byggas om under hösten. Syftet är att öka tillgänglighet och trafiksäkerhet på hårt trafikerade vägar på landsbygden.

Varmare och blötare klimat

Sverige Den svenska floran består i högre grad av växter som gynnas av de varmare och blötare förhållandena, det visar forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och...

Tumregler för pensionen

Sverige I en uppdaterad rapport av Pensionsmyndigheten påvisas hur olika faktorer påverkar den framtida pensionen och visar på formler för hur du själv kan beräkna hur något kommer påverka pensionen.

"Vi landsbyggare" nominerad till pris

Höga Kusten Projektet "Vi landsbyggare" av Leader Höga Kusten som syftar till att bygga en positiv bild av landsbygden och visa på dess drivkraft har blivit nominerat till...

Svenskarna har stort förtroende för SCB

Sverige Statistiska Centralbyrån har högt förtroende hos svenska folket, i nivå med sjukvården och universitet och högskolor.

Fler vill ha skuldsanering

Länet Efter en lagändring i november 2016 har antalet personer som ansöker om skuldsanering ökat kraftigt. I Västerbotten är ökningen marginell.

Robotgräsklippare kan orsaka problem

Sverige Robotgräsklipparens ökade popularitet syns även i försäkringsbolagens skadestatistik.

Varför minnet försämras med åldern

Sverige Två forskare vid Umeå Universitet har presenterat en modell som förklarar varför minnet försämras med ålder. Det handlar om att hjärnan får ta emot en ökad belastning från hjärtats slag när kroppspulsådern styvnar med åren, något som skadar hjärnans minsta blodkärl.

Hundägare behöver bättre koll på hullet

Sverige De flesta hundägare är nöjda med hundens vikt, men veterinärer upplever att upp till 45 procent av hundar lider av övervikt.

Landsbygdsprogrammet ineffektivt men effektfullt

Sverige Landsbygdsprogrammet har utvärderats för perioden till och med 2018 och det finns både positiva och negativa aspekter att ta med sig framåt.

Vargföryngring ogillas i Jämtland

LÄNET I maj i år beslutade Naturvårdsverket tillåta varg i det län som i dag redan har Sveriges högsta rovdjurstryck, det vill säga Jämtland. Ett beslut som överklagats av flera...

Antalet myndighetskontor minskar

Sverige De flesta stora myndigheter planerar inga större förändringar i antalet kontor de närmsta åren. Undantaget är Arbetsförmedlingen som kommer avveckla mer än hälften av sina kontor.