Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Därför behövs kvinnodagen

Redaktionen har ordet · Published mar 8, 2019 at 08:57

Så här på internationella kvinnodagen slår det mig att jag inte känner en enda kvinna som inte utsatts för sexuella trakasserier. Det är en tråkig gemensam erfarenhet många av oss delar.

Överförfriskade män som tagit minsta gensvar som intäkt för gränsöverskridande kladd och skamliga förslag. Som har trott att vi delat en gemensam högtidsstund när jag som tonårig servitris tvingades kämpa mig ur den kåtögda restaurangägarens järngrepp och cyklat hem med sönderslitna kläder. Som vuxen har jag med tungt hjärta följt med en närstående femtonåring för att göra abort efter en våldtäkt.

I ensamheten bor tvivlen men tillsammans kan maktbalansen ruckas. Ömsesidig respekt och lyhördhet är allas ansvar. Vi är som bekant beroende av varandra.

Om den ena halvan av befolkningen visar sig ha underkastat sig den andra halvans sexuella makt genom sekler och tigit om detta eftersom straffet varit för stort att tala, men sedan tröttat på det. Då borde det rimligtvis gå att anstränga sig för förändring.

Det har fungerat förut. Ingen håller längre fast vid vänstertrafik eller tänder en cigarett på krogen.

Jag har skippat strider då det känts lönlöst. Kanske rent av ursäktat ett idiotiskt beteende med hänvisning till att ”han menade egentligen inget illa och är bara gammal, en produkt av sin tid”. Eller för att behålla handlingsutrymmet att förändra långsiktigt.

Det kostar att bete sig som ett svin i de medvetna ungas värld. I skenet av metoo-kampanjen har också killar fått en möjlighet att våga visa att de gjort fel.

Samtidigt är varje generations triumfer beroende av vad som gick före. Och de som var där innan behöver de yngre för att se vilka mönster som själva blivit bärare av.

Själv ska jag fortsätta höja min röst för att höras.

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...