Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Barnen är ivriga inför jullovet, medan vissa har en klump i magen inför en högtid som inte förknippas med något annat än ångest. Foto: PIXABAY

Vit Jul borde vara en självklar tradition!

Insändare · Published dec 5, 2019 at 01:15

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning sprider sig. Barnen är ivriga inför jullovet, medan vissa har en klump i magen inför en högtid som inte förknippas med något annat än ångest.

Enligt Folkhälsoinstitutet uppskattas var femte barn, 20 procent av alla barn under 18 år, leva i en familj där någon vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Så många som 385 000 barn i Sverige har anledning att våndas inför julen. Instabilitet, oförutsägbarhet, brutna löften och avsaknad av bekräftelse är verkligheten för många.

Alkohol är en del av vår kultur och cirka 90 procent av den vuxna befolkningen dricker alkohol. Den som inte dricker är den som blir ifrågasatt snarare än den som dricker för mycket. Det är ju en TREVLIG stämning, säger vi med ett glas i handen. Utifrån ett vuxenperspektiv. Ur ett barns perspektiv är det skrämmande och ångestfyllt. Mamma, pappa och andra vuxna förebilder är inte längre trygga vuxna. Barn märker snabbt skillnad på skrattet, kramarna, andedräkten, blicken och uppförandet som ibland eskalerar till något ledsamt och sorgligt.

Alkoholnormen bör utmanas alla dagar på året, men åtminstone borde alla kunna låta bli julspriten några dagar om året, för barnens skull.

IOGT-NTO rörelsens fyra förbund har sedan 2007 arbetat med Vit Jul och det har nu blivit ett välkänt och omskrivet begrepp, och med din hjälp kan det bli en varaktig och självklar jultradition.

Låt julen vara barnens högtid!

Rose-Marie Byström

IOGT-NTO

Martina Nordfjell

UNF

Carita Abrahamsson

Junis

Barn märker snabbt skillnad på skrattet, kramarna, ande-
dräkten, blicken och uppförandet.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Var rädd om dricksvattnet

Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

Vi behöver ett näringsliv som klarar kriser

Coronakrisen visar hur sårbart Sveriges näringsliv är. När politiker och beslutsfattare nu mildrar konsekvenserna av pandemin för svenska företag bör de samtidigt ha siktet...

Dags att köpa "härproducerat"

Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.

Barn med autism behöver bättre stöd i länets skolor

Endast hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. Skolan behöver bli bättre på att hjälpa...

Ska bredbandståget spåra ur?

Idag är det tillgång till snabbt bredband via fiber som är den stora samhällsutmaningen.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport