Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Vindkraften skadar bara oss

Insändare · Published maj 28, 2020 at 01:15

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar vilja projektera för vindkraft på var och varannan kulle. De vill även ha bort kommunala vetot, varken kommun eller ”vanligt folk” ska få yttra sig.

Vill vi verkligen att våra områden ska omvandlas till industrilandskap, där närboende störs av ljud, ljus, bruten horisont och så vidare. Den ursprungliga tanken var att eventuell vindkraft skulle vara lokal för till exempel en bysamfällighet. Nu har det blivit investeringsobjekt där i första hand utländska pensionsfonder men även kinesiska statsintressen med flera går in. Pengarna hamnar alltså på annat håll och vi får ta nackdelarna. Känner ni igen exploateringen av Norrland; skogen, vattenkraften och nu vindkraften. Läs gärna ”Norrlandsparadoxen” av Arne Muller.

Påverkan på djur- och fågelliv utreds inte och är svårt att överblicka. Dock har man i Norge följt upp en vindkraftspark på Smöla, en ö i västra Norge där man under ett antal år undersökt hur många fåglar som omkommit vid vindkraftsparken (man har där regelbundet skannat området med hjälp av hund). Bland annat så har minst 100 havsörnar dött.

Googla gärna på ”Smöla havsörn”, gå vidare till www.jaktojagare.se

Vem styr över vindkraften – det verkar inte vara vi som bor här. . .

Undrande

Den ursprungliga
tanken var att
eventuell vindkraft skulle vara lokal
för till exempel en
bysamfällighet.

Ska EU i tysthet utvecklas till en förbundsstat?

På torsdag och fredag, 16-17 juli, håller EU toppmöte i Bryssel. Ett av de kanske viktigaste någonsin. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, kommer säkert att använda sin...

Oförlåtligt om Sollefteå snuvas på regementet

Sollefteå kommun levererar ström från 17 vattenkraftverk, bygger vindkraftverk på hart när varenda knalle där det blåser och skickar alltihop söderut men då det uppenbarligen aldrig kommer något tillbaks till bygden blir man vrång och vred. Det hade varit klädsamt om regeringen tagit in hela den bilden och pekat ut Sollefteå som försvarsort.

Så betar vi av vårdskulden

Sveriges vårdpersonal är den viktigaste resurs vi har för att bekämpa coronapandemin. De har länge haft en pressad arbetssituation – men den kan inte mäta sig med de svårigheter...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

En sommarhälsning från oppositionsrådet i regionen

När dessa rader skrivs är det den 30 juni 2020 och rådande Coronapandemi överskuggar fortfarande allt politiskt arbete i Region Västernorrland och vi vet idag inte för hur länge....

Statsägt bolag sabbar demokratin

En fungerande demokrati förutsätter fria och oberoende medier. Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.