Tisdag 20 oktober 2020

Nordsverige

Vänsterpartiet är med och beslutar att de ska byggas 156 nya vård- och omsorgsplatser i kommunen. Foto: PIXABAY

(V)i trycker på för välfärd i hela Övik

Insändare · Published sep 17, 2020 at 01:15

I förra hade vi i Vänsterpartiet haft glädjen att få presentera att det ska byggas 156 nya vård- och omsorgsplatser i kommunen. Detta tack vare en överenskommelse som vi gjort med Socialdemokraterna.

De första platserna som ska byggas är 16 platser fördelade på två avdelningar i Björna. Därefter ska 90 platser byggas i ”centralorten”, dvs någonstans i centrala stan eller i de närliggande orterna (t ex Arnäs, Järved eller Domsjö). Slutligen ska 50 platser byggas i Bjästa.

Som väntat ifrågasätter nu ledarskribenter och andra partier förslaget. ”Det är inget nytt, det är ingen satsning, det är gammalt” är några argument. Visst kan man diskutera om satsningen är för liten.

Den som följt rapporteringen i media har sett att varken antalet platser eller att platser nu ska byggas i Björna varit självklart. Andra partier vill sänka kostnaderna för äldreomsorgen genom att minska både andelen äldre som kan få plats på våra boenden och minska på personaltätheten.

Så sent som i maj när frågan om nya platser var uppe i Omsorgsnämnden så stoppades vårt förslag om nya platser i Björna.

Vi i Vänsterpartiet ser därför det förslag vi idag kunde presentera tillsammans med Socialdemokraterna som ett steg i rätt riktning. Vi har förhandlat fram fler platser både totalt sett och till Björna. För oss är det en satsning som möjliggör en fortsatt bra äldreomsorg. Det är en landsbygdssatsning men inte ”Den Stora Satsningen”.

Vi och alla landsbygdskämpar som är med i kampen för boenden, skolor och annan viktig service vet att vi kommer att få kämpa hårt för varje serviceinrättning och varje jobb. Vi tar fighten tillsammans med er!

Den här satsningen är bra och viktig men mer måste göras, bl a i kommande kommunbudget. Vänsterpartiet samarbetar gärna med andra partier om det möjliggör fler kloka beslut om satsningar och finansiering av vår gemensamma välfärd.

Ulla Grundberg Larsson

ledamot (V) Omsorgsnämnden

Michael Carlsson

ersättare (V) Omsorgsnämnden

Göran Wåhlstedth

gruppledare (V)

Kerstin Lindgren-Fors

ordförande Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Smutskastning i TV av gymnastiktränare i Ö-vik

När Jennifer Pettersson, f.d. elitgymnast, får sitta oemotsagd i TV 4:s morgonstudio och berätta om alla övergrepp hon fick utstå under åren som elitgymnast i Ö-viks klubben ÖGK...

Sollefteå har fått tillbaka sin själ

Den kollektiva lycka som nu drar igenom Sollefteå går nästa att ta på. Folk på stan går och småler, blommor och grattishälsningar skickas till kommunen av såväl privatpersoner som institutioner, Sollefteå är återigen en stolt militärstad.

Norberg (S) vill sätta munkavle på partivänner

Det räcker inte med att en majoritet i stiftsstyrelsen försöker avsätta biskop Eva Nordung Byström. Nu går stiftsstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Kennerth Norberg, ett...

Stadsnorm hejdar omställning!

Det mesta av både nyhetsförmedling och samhällsdebatt förs ur ett stadsperspektiv. Staden är normen varmed andra livsmiljöer ses som avvikande.

Sollefteå, Västernorrland och försvaret blev vinnare

I dagarna lämnas den försvarsproposition som förhandlats fram mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen på riksdagens bord. Utan Centerpartiets hårda arbete under många år...

Gymnasielagen blev ett fiasko

Ingen kommunpolitiker med en humanistisk värdegrund och anständighet i kroppen utvisar dessa killar eller tjejer till en ovisshet i Afghanistan eller till ett papperslöst liv i Sverige, där försörjningen kanske blir svarta jobb med slavlöner eller i värsta fall kriminalitet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport