Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Skribenten ifrågasätter varför vi inte tar klimatdebatten på allvar och förbrukar jordens resurser alldeles för ovarsamt. Foto: PIXABAY

Vi lever som om vi hade fyra jordklot

Insändare · Published sep 6, 2019 at 01:15

Det var visst någon som i sitt sommartal kallade klimatdebatten för ”överdriven”. Personen hade många andra punkter i sitt tal, men att kalla klimatdebatten för överdriven är något som jag vill bestrida.

Om klimatdebatten är överdriven, varför går det knappt en dag utan att en forskare eller en myndighet går ut med varningar och uppmaningar om att vi genast måste ändra vårt system? Om den är överdriven, varför kallar påven in oljemagnater till stormöte för över ett år sedan och tigger dem om ändring?

Jag undrar vad det är i debatten som anses överdrivet när vi redan nu börjar se de effekter som forskningen varnat oss för i form av allt mer extremt väder, allt högre temperaturer och allt fler arter som dör ut.

Jag frågar istället: varför är detta ens en debatt? Vad finns det kvar att diskutera? Vi har problemet klart för oss, faktum är att problemet har stirrat oss i ansiktet i årtionden redan.

Det jag istället vill att vi frågar oss är: varför gör inte våra ledare mer? Varför står inte svenska folket på regeringens dörrpost och kräver omedelbara åtgärder?

Förändringen måste ske i samhället i stort, och det måste ske nu eftersom ingen gjorde det för 20 år sedan. Våra svenska politiker har skakat hand med Greta Thunberg och lett mot kameran och behandlat det som en lösning, som att det i sig kommer hjälpa, men hur många riksdagsledamöter har ens funderat på vegansk kost, hur svenskarna kan resa smartare eller att själva leva flygfritt?

Så många medborgare har redan gjort förändringar i sina liv, det är dags att vi kräver att de skapar förändring i samhället. Vi ska kräva mer av dem, och vi bör kräva det nu

Sen kanske vi kan säga att vi är duktiga i Sverige utan att motbevisas av rapporter om att vi lever som om vi hade fyra jordklot.

Marie Eriksson

Varför står inte svenska folket på regeringens dörrpost och kräver omedelbara åtgärder?

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Var rädd om dricksvattnet

Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

Vi behöver ett näringsliv som klarar kriser

Coronakrisen visar hur sårbart Sveriges näringsliv är. När politiker och beslutsfattare nu mildrar konsekvenserna av pandemin för svenska företag bör de samtidigt ha siktet...

Dags att köpa "härproducerat"

Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.

Barn med autism behöver bättre stöd i länets skolor

Endast hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. Skolan behöver bli bättre på att hjälpa...

Ska bredbandståget spåra ur?

Idag är det tillgång till snabbt bredband via fiber som är den stora samhällsutmaningen.