Lördag 7 december 2019

Nordsverige

Varför tiger Öviks kommun om Husums brottning?

Insändare · Published nov 28, 2019 at 01:15

För en tid sedan ställde jag ett antal frågor till Örnsköldsviks kommun i ett öppet brev i Nordsverige. Inget svar har kommit. Därför tar jag mig friheten att upprepa det jag framförde i mitt öppna brev. Och den här gången ställer jag dessutom att antal numrerade tydliga frågor.

I september 2018 skedde en kortare träff mellan företrädare för Husum brottning och kommunen. Enda resultat var beslut om att en ny träff skulle genomföras inom några veckor. Varför dröjde det ett helt år, till den 24 september 2019, innan träff två kunde genomföras?

Varför höll kommunen inte sitt löfte om att betala ut 18 500 kronor i prispengar när Husum brottning arrangerade SM i sporthallen i Örnsköldsvik 2018 och fyllde två hotell till sista bädd plus all annan inkvartering? I juni i år bjöd jag in fem personer från Örnsköldsviks kommun, jag tycker det är alltför utpekande att sätta ut namnen, till en träff med Husum brottning och Svenska brottningsförbundets ordförande Jan Åström och sportchefen Samuel Lund.

Ingen från kommunen anmälde förhinder. Men ingen kom.

Om jag fått anmälan om förhinder hade jag kunnat ge motbud till de båda förbundsrepresentanterna. I stället hämtade jag dem på flygplatsen i god tro men fick stå där med skammen när vi kom till Husum. (En tjänsteman på lägre nivå kom halvannan timme försenad på grund av trafikproblem). Är detta god ton?

Den 24 september hölls ett möte mellan företrädare för klubben och kommunen. Ett möte som tyder på att det är till besvär för kommunen med en livaktig brottarklubb i Husum. När en ledamot frågade om vi gör något själva för att få in pengar brast mitt tålamod. Jag lämnade mötet efter 60 års kamp för att få in pengar till verksamheten på alla möjliga sätt utan en enda krona till mig själv i vare sig arvode eller reseersättning.

Min fråga är: Vill kommunen att Husum brottning ska finnas kvar?

När jag lämnade mötet efter den fräcka provokationen hörde jag en ledamot fråga: är han riktigt frisk? Jag kan försäkra att jag är fullt frisk men mår trots detta dåligt efter kommunens påhopp och har ofrivilligt gått ned sju kilo i vikt. Vad menar kultur- och fritidsnämnden med att brottning är en smal sport? Känner inte kommunen till att brottning är en världsomspännande idrott med anor sedan antiken?

Thom Svensson

Före detta ordförande Husum brottning

När jag lämnade mötet efter den fräcka provokationen hörde jag en ledamot fråga: är han riktigt frisk?

(KD): Satsa på primärvården!

Det är med stor besvikelse som vi kristdemokrater ser att Socialdemokraterna vägrar tänka om fortsätter med centralisering och kortsiktiga lösningar, numera tillsammans med...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Vilken värdegrund får den nya migrationskommittén?

Enligt en färsk rapport från UNHCR har antalet flyktingar det senaste decenniet ökat kraftigt och uppgår nu till över 70 miljoner människor och mer än hälften flyr i sitt eget...

Vit Jul borde vara en självklar tradition!

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning...

Våga bryta tystnadskulturen!

Att utmana ”vänskapsband” och anmäla när vi känner oro kräver mod.