Tisdag 27 oktober 2020

Nordsverige

Smutskastning i TV av gymnastiktränare i Ö-vik

Insändare · Published okt 15, 2020 at 01:15

När Jennifer Pettersson, f.d. elitgymnast, får sitta oemotsagd i TV 4:s morgonstudio och berätta om alla övergrepp hon fick utstå under åren som elitgymnast i Ö-viks klubben ÖGK räcker knappt studiotiden till.

Anledningen till att Jennifer Pettersson bjudits in och berätta i TV 4 om sina övergrepp är bland annat Netflixdokumentären Athlet A där amerikanske landslagsläkaren Nesser fällts för våldtäkter på sina gymnaster och dömts till livstids fängelse. Den svenska gymnastiken har i och med Petterssons vittnesmål fått en stark föreläsare för en sund barnidrott och en ambassadör för #treskablinoll. Tystnadskulturen i svensk gymnastik är bruten genom Jennifer Pettersson.

I TV- intervjun, säger Pettersson att hon under åren varit utsatt för psykiska, fysiska och emotionella övergrepp - varav de psykiska har varit värst. Även sexuella trakasserier har förekommit, säger Pettersson. Allvarliga saker. Samtidigt ges de tränare som Pettersson pekar ut ingen möjlighet att kommentera anklagelserna.

Under de här intensiva tränings- och tävlingsåren, berättade Pettersson aldrig för någon hur dåligt hon mådde. Det var inte förrän karriären var slut som hon började inse hur dåligt hon mådde.

Efter intervjun är jag febrig av ilska. Får det gå till så här? Tänk om jag satt hemma i soffan och fick höra mina elever berätta om hur jag först påtalat deras vikt för att sedan gå vidare och utsätta dem för sexuella trakasserier? Kan jag sitta och anklaga människor för precis vad som helst? Var finns respekten för den enskildes privatliv? De tränare som Pettersson pekar ut har inte getts möjlighet att kommentera anklagelserna. Någon källkritik finns inte att tillgå.

Smutskastningen av Petterssons tränare har pågått länge. Det man ser när man följer henne är hur anklagelserna förvärras över tid.

SVT Västernorrland har också följt upp Petterssons och ÖGK:s anklagelser mot deras tidigare tränare. De finner dock en annan sanning som bärs fram av Höga Kusten Gymnastikförening. En annan gymnastikförening i Ö-vik som startades av föräldrar som tidigare haft sina barn i ÖGK. En förening som ville ha Jennifer Petterssons tidigare tränare. Varför? Jo, för att de var ytterst nöjda med henne och fortfarande är nöjda. Vilken morgonstudio vill låta dessa gymnaster tala till punkt?

Jag och många med mig är allvarligt oroade över det korståg Jennifer Petterssons för mot sin f.d. tränare. För mig framstår det som att hon förväxlar barnens bästa med sina egna karriärambitioner.

Det hade kanske inte gjort så mycket om det inte hade inneburit en ständig smutskastning av tränarkollegan och därmed en dålig träningsmiljö för alla traktens unga, som vill bli framgångsrika gymnaster.

Maggie Eriksson

Näs

Bjästa

Efter intervjun är jag febrig av ilska. Får det gå till så här?

(V)i satsar på klimatet, välfärden och landsbygden

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har gjort en överenskommelse om kommunens budget. Som vågmästare i fullmäktige har vi lyckats vrida S-budgeten så mycket till vänster så att...

Skjut inte björn från helikopter

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kapitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

En nationell vårdförmedling efterlyses av KD

Under coronakrisen har Sverige byggt upp en gigantisk vårdskuld. 157 968 människor hade i augusti väntat mer än 90 dagar på att få den sjukvård de behöver. Redan innan pandemin...

Sollefteå har fått tillbaka sin själ

Den kollektiva lycka som nu drar igenom Sollefteå går nästa att ta på. Folk på stan går och småler, blommor och grattishälsningar skickas till kommunen av såväl privatpersoner som institutioner, Sollefteå är återigen en stolt militärstad.

Bredband förutsättning för landsbygdsutvecklingen

Den pågående coronapandemin har drabbat oss hårt och smärtsamt. Men den har även visat att det går utmärkt att arbeta och leva utanför storstadsområdena och att vi kan fortsätta...

Stadsnorm hejdar omställning!

Det mesta av både nyhetsförmedling och samhällsdebatt förs ur ett stadsperspektiv. Staden är normen varmed andra livsmiljöer ses som avvikande.