Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Sluta ursäkta män som köper utsatta kvinnor

Insändare · Published maj 20, 2020 at 01:15

Media rapporterar om sexköparen Paolo Roberto då han blivit påkommen med att köpa sex av en kvinna som kommer från en av Europas fattigaste länder. Roberto är inte ensam om att köpa sex.
Dag efter dag, natt efter natt beger sig män ut på jakt efter en kvinna att köpa.

Männen bryr sig inte om vem hon är, hur hon mår eller vad hans sexköp gör med henne. Många kvinnor som säljer sex är utsatta för människohandel och ingen kan bry sig mindre om det än en man som köper sex.

Tyvärr verkar dock Paolo Robertos reaktion på att bli ertappad med sexköp vara symptomatiskt för de män som grips.
Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, skriver ofta på sociala media om männens reaktion på att bli gripna. Männen har en en enorm ångest över att… bli ertappade.
Dessa män tycker synd om sig själva, sätter sig själva i händelsernas centrum utan någon som helst empati för de kvinnor som de utsätter.

TV4 är snabba med att ge Paolo Roberto tid att fläka ut sig om sitt mående och hur han ser på sitt eget sexköp.
Sexköp är fortfarande något som många ser som “kittlande” och spännande och har väldigt svårt att ta till sig hur verkligheten för de kvinnor som utsätts egentligen ser ut.
Enligt NMT, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel, är de vanligaste ursprungsländerna för kvinnor i prostitution i Sverige: Rumänien, Bulgarien och Nigeria. Kvinnor som kommer från extremt fattiga förhållanden och utsätts av män för vidrigheter som vi knappt kan föreställa oss.

Den förändring jag vill se är att vi slutar ursäkta män som köper utsatta kvinnors kroppar och ser till att kvinnor ses som fullvärdiga människor med rättigheter och med schysta möjligheter att försörja oss.
Straffen för sexköp måste förändras så att den som köper sex får ett kännbart straff och lagen behöver också ses över så kvinnor som utsatts för brott får rejäla skadestånd och möjlighet att bygga ett nytt liv.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Förbannad Feminist

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.