Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

- Jag mår dåligt och har inte satt min fot i träningslokalen en enda gång efter kommunens förolämpningar den 24 september, säger Thom Svensson som är mycket besviken på hur kommunen agerat. Foto: SVEN LINDBLOM

Öviks kommun behandlar brottningsklubb uruselt

Insändare · Published nov 7, 2019 at 01:15

Varför behandlar kommunen Husum IF:s brottningsklubb så styvmoderligt jämfört med andra klubbar? Den öppna frågan ställer jag efter de senaste årens ogina bemötande.

I september 2018 var en träff med kommunen inbokad som inte resulterade i något annat än beslut om att en ny träff skulle genomföras om några veckor. Dessa några veckor dröjde till 24 september 2019. Och då fick jag tillfälle att berätta om en del om klubbens problem.

Kommunen lovade 18 500 kr i prispengar till SM i fristilsbrottning som klubben ordande i sporthallen i Örnsköldsvik två veckor före O-ringen 2018. Pengar som aldrig betalades ut. Det enda kommunen hjälpte till med var nedsatt hallhyra med 8 000 kronor.

Klubben har dessutom drabbats av 17 500 kr i förlorade pengar på bokade resor i samband med Nexjets konkurs och minskat stöd från Västernorrlands Idrottsförbund. I stället för 35 000 kr har det blivit 10 000 kr per år efter riksdagens M-KD budget. Det innebär 61 000 kr i inkomstbortfall.

Kommunens svar var att debitera oss 3 283 kr per månad i hallhyra trots att vi har en överenskommelse med skolan om att fritt få disponera hallen mot att skolan fritt får använda våra brottningsmattor.

I juni i år bjöd jag fem namngivna personer från kommunen, ledande politiker och tjänstemän, till ett möte i Husum tillsammans med Svenska brottningsförbundets ordförande Jan Åström samt sportchefen Samuel Lund. De kom från Stockholm och jag hämtade på flygplatsen.

Ingen från kommunen anmälde förhinder så jag räknade med att alla skulle komma. Döm om min förvåning när ingen kom. (En tjänsteman på lägre nivå kom halvannan timme för sent på grund av trafikproblem i Docksta och han är förlåten). Mötet mynnade givetvis ut i ingenting och där stod jag och fick skämmas.

Endast 14 dagar efter Husum brottnings SM-tävlingar i Örnsköldsvik drog O-ringen igång med 5,5 miljoner i stöd från kommun. Junior VM i ishockey fick 2,4 miljoner från kommunen och IOGT-NTO 400 000 kr till sin kongress. Och de tiotals miljoner som går till Arenan och Modo Hockey ska vi inte tala om.

Vid mötet den 24 september frågade jag om det är en riktig bedömning från kommunen att Husum brottning inte ens var värda att få 18 500 kr i prispengar till SM-tävlingar med 155 aktiva och totalt cirka 300 personer som bokade upp två hotell till sista bädd. Svaret blev ja. En ledamot i nämnden frågade sedan om vi gjort något själva för att få in andra inkomster.

Då lämnade jag mötet. Så bottenlöst okunnigt.

Jag tog det som en mycket kränkande förolämpning efter alla 60 år som brottare och ledare. Det har varit en ständig kamp med lotterier, försäljning av varor på provision, jakt efter sponsorpengar, p-vakter vid event och allt som tänkas kan för att få pengar till verksamheten. Och alltid utan vare sig arvode eller reseersättning för egen del.

Jag har varit ordförande för Husum brottning i 35 år men har nu tröttnat.

Thom Svensson

Före detta ordförande

Ingen från kommunen anmälde förhinder så jag räknade med att alla skulle komma. Döm om min förvåning när ingen kom

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.