Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Klimatbidrag till glesbygden

Insändare · Published maj 16, 2019 at 01:15

Bensinupproret (Facebook-gruppen med 430 000 medlemmar) fick höra Per Bolund prata om ekonomi och klimat i SVT i söndags, förgäves.

Fler och fler är oroliga över både ekonomin och klimatet. För att ställa om behövs stöd, särskilt till dem som har dåliga möjligheter att välja alternativa transporter. Ett stigande Klimatbidrag till alla medborgare (och mest till glesbygden) skulle kunna lösa problemet. Och det kan fullt ut finansieras med en stigande avgift på alla koldioxidskapande bränslen.

Tusen kronor i månaden – och dubbelt till glesbygd – skulle snart kunna bli verklighet och ge oss alla chansen att hitta koldioxidfria lösningar på våra transporter. Det enda som behövs är att dela ut statens hela intäkt från en stigande koldioxidavgift till varje medborgare, varje månad, och mest till dem som behöver det bäst. Så enkelt ÄR det!

Förslaget kallas Avgift och Utdelning. Det vinner allt större stöd överallt i världen. Kanada har redan infört det, 3500 ekonomer stöder det, USAs kongress har motioner om det från både demokrater och republikaner.

Folkets stöd är nödvändigt: Ge ett kraftfullt bidrag till dem som vill sluta förstöra klimatet och låt dem som förorenar betala kalaset. Det är rättvist.

Lars Almström

Klimatsvaret

Ett stigande Klimat-
bidrag till alla medborgare (och mest till glesbygden) skulle
kunna lösa problemet.

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.