Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Het debatt om vindkraften saknas av folket

Insändare · Published jan 9, 2020 at 01:15

Såg sista delen om Hasse och Tage. Där kunde vi se hur debatten gick innan folkomröstningen om kärnkraft. Det pågick länge och diskussionerna var heta för och emot. Det var genomtänkt även om partitillhörighet spelade in.

På senare tid har vi sett motsatsen när det gäller vindkraften trots att farorna är stora för de som drabbas av dem. De är inte lika dramatiska som en härdsmälta i ett kärnkraftverk men de hälsorisker som följer med ska man inte förringa.  Nu är det oförstående kommunpolitiker som blir exalterade av att det skall investeras miljarder i deras kommun. Allt förstånd kastas överbord och man skänker bort det som invånare i flera generationer byggt upp. De vet inte vad de gör för de kan inte sätta sig in i de komplexa system det handlar om. Ett exempel är att de inte vet hur det infraljud som verken ger ifrån sig fungerar eller hur det skadar de som bor där. De vet inte att verkningsgraden är 5 procent av installerad effekt. De vet inte vem eller hur skrotet ska hanteras vid en brand eller när de tjänat ut efter 10-12 år. Det finns ingen i hela världen som tar emot rör och vingar. Hur ska man sanera fundamenten som väger 1,300 ton av metall och betong. De innehåller många mil armeringsstål och ovanliga metaller. Vem ska gräva upp alla ledningen i marken? Vem bekostar det? I de falla det prövats är det tillståndsgivaren, kommunen. Har kommunen fonderat 100-150 miljoner per verk?

Det vi kunde se i programmet ovan så fanns det tänkare som på allvar begrundade frågor men de lyser med sin frånvaro numera. Det är synd om kommande generationer som ska försöka leva i en miljö som är obeboelig.

Nathan Leroy

Var rädd om småföretagarna

Följer man debatten om 3:12-reglerna, oftare benämnd som entreprenörsskatten, kan man lätt tro att detta är en fråga för höginkomsttagare. För den som driver företag är det dock...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västernorrland är 7 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 6 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar...

Statsägt bolag sabbar demokratin

En fungerande demokrati förutsätter fria och oberoende medier. Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.

Utsattheten har ökat mycket under coronakrisen

Ensamhet och tristess under tider av isolering kan trigga ett ökat alkoholintag hos människor som redan har en hög alkoholkonsumtion och när kamratstöd och AA-möten flyttar in i...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport