Tisdag 20 oktober 2020

Nordsverige

Inom Höga Kusten finns ingen ort som satsat fullt ut på besöksnäringen och det är här Köpmanholmen med omnejd har en stor potential och möjlighet, anser skribenten. Foto: ARKIV

Gör Köpmanholmen till en turistort i Höga kusten

Insändare · Published sep 17, 2020 at 01:15

Turistnäringen i Höga kusten slår rekord år efter år. Antalet gästnätter har ökat med cirka 75 procent sedan 2010. Höga kusten lockar allt fler besökare. Under 2019 ökade antalet gästnätter med 22 procent, och totalt var de fler än någonsin förr.

Sommarens gästnätter var många, men det är framför allt utanför högsäsongen som besöken har ökat, i maj, september och oktober. Höga Kusten har en stark naturkoppling, och är ett världsarv med fantastiskt varierande natur. Det som lockar är framför allt vandring, men även kultur i form av evenemang samt mat och dryck. Det är också många som fascineras av de landhöjningar som gör platsen unik. Efter den senaste istiden och inlandsisens avsmältningar har Höga kusten höjts med cirka 285 meter och formats till en plats med speciell natur.

I Sverige har vi idag inte många orter som är uppbyggda och anpassade för besöksnäringen och turismen. Nämnas kan Åre/Duved. Sälenfjällen, Idre Fjäll, och Funäsdalen/Vemdalen. Dessa är främst vinterturistorter även om Åre mer och mer blivit en året-runt-destination. I övrigt finns Smögen, Strömstad, Båstad och eventuellt någon/några till.

Inom Höga Kusten finns ingen ort som satsat fullt ut på besöksnäringen och det är här Köpmanholmen med omnejd har en stor potential och möjlighet. Satsa på att förvandla det gamla brukssamhället till inriktningen på framtidens näring - besöksindustrin.

På Köpmanholmen finns alla möjligheter att göra något nytt då inte mycket hänt sedan nedläggningen av sågverket i slutet på 70-talet och pappersmassetillverkningen i början av 80-talet. Att inget hänt är en sanning med modifikation då det som hänt mest varit avveckling.

Nu är det hög tid att sätta fart på utvecklingen. Örnsköldsviks kommun har påbörjat arbetet med en översiktsplan för framtiden men Köpmanholmen har inte tid att sitta still och vänta på att något händer.

Jag vet att det pågår ett arbete inom ramen för Bygdsam Nätradalen vilket jag tycker är mycket positivt men takten i övrigt måste öka. Min idé och förslag är att satsa alla resurser till att göra Köpmanholmen till en knutpunkt för turismen i Höga Kusten och bli en turistort jämförbar med till exempel Idre.

Yan B. Strömberg Juth

Min idé och förslag är att satsa alla resurser till att göra Köpmanholmen till en knutpunkt för turismen i Höga Kusten

Smutskastning i TV av gymnastiktränare i Ö-vik

När Jennifer Pettersson, f.d. elitgymnast, får sitta oemotsagd i TV 4:s morgonstudio och berätta om alla övergrepp hon fick utstå under åren som elitgymnast i Ö-viks klubben ÖGK...

Sollefteå har fått tillbaka sin själ

Den kollektiva lycka som nu drar igenom Sollefteå går nästa att ta på. Folk på stan går och småler, blommor och grattishälsningar skickas till kommunen av såväl privatpersoner som institutioner, Sollefteå är återigen en stolt militärstad.

Norberg (S) vill sätta munkavle på partivänner

Det räcker inte med att en majoritet i stiftsstyrelsen försöker avsätta biskop Eva Nordung Byström. Nu går stiftsstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Kennerth Norberg, ett...

Stadsnorm hejdar omställning!

Det mesta av både nyhetsförmedling och samhällsdebatt förs ur ett stadsperspektiv. Staden är normen varmed andra livsmiljöer ses som avvikande.

Sollefteå, Västernorrland och försvaret blev vinnare

I dagarna lämnas den försvarsproposition som förhandlats fram mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen på riksdagens bord. Utan Centerpartiets hårda arbete under många år...

Gymnasielagen blev ett fiasko

Ingen kommunpolitiker med en humanistisk värdegrund och anständighet i kroppen utvisar dessa killar eller tjejer till en ovisshet i Afghanistan eller till ett papperslöst liv i Sverige, där försörjningen kanske blir svarta jobb med slavlöner eller i värsta fall kriminalitet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport