Onsdag 19 februari 2020

Nordsverige

Folk som behövs hos oss utvisas

Insändare · Published apr 12, 2019 at 01:15

När Saad idag vittjade vår brevlåda, hade han två kuvert. Det ena var från skatteverket och innehåller blanketter för självdeklaration och det andra från advokaten med avslag på ansökan för uppehållstillstånd. Nu måste han fortsätta sin flyktiga 12-åriga resa till nytt land. 

Saad har bott i Nordingrå i fyra år och har haft heltidsarbete hälften av tiden. Därför behöver han deklarera sina inkomster så att skatten blir rätt.

Saad har redan sett ut ett hus att köpa och bilda familj i. I Nordingrå. Det är inte så många som flyttar till Kramfors kommun. Men Saad vill.

Saad arbetar heltid som slaktare i Ullånger, men är också behjälplig i Nordingrå med omnejd. Uppskattad för sin kompetens och sitt vänliga sinnelag.

Slakteriet i Ullånger beklagar att en god medarbetare måste lämna. Det är inte lätt att hitta bra ersättare.

Sammanfattningsvis måste jag tyvärr konstatera att Migrationsverket missade ett uppenbart positivt tillfälle att bidra till en landsorts överlevnad. Och istället skapade tre hinder för detta: Avfärdar en person som verkligen vill rota sig i vår kommun. Avfärdar viktig kompetens. Skapar ett resursproblem för en nyckelnäring i kommunen.

Jag vågar inte fråga hur Migrationsverket har tänkt. Svaret kanske förskräcker.

Bernt Sahlberg

Nordingrå

Migrationsverket missade ett uppenbart positivt tillfälle att bidra till en landsorts överlevnad.

Posten var mycket bättre förr i tiden

Annemarie Gardshol, Postnords VD, anser att man kan behöva tre dygn på sig för att leverera brev. Kortare leveranstider kräver annars klimatovänliga flygtransporter. Sanningen är...

Äntligen vänder flyttströmmen

Nu vänder flyttströmmen från glesbygden. Stockholm som dragit till sig folk som flugor till en sockerbit är inte längre lika attraktiv. Det är främst barnfamijler som lämnar...

Tankar efter tre år av ockupation

Man kan bli tankfull för mindre. Nu har det gått tre år sedan ockupationen av Sollefteå sjukhus entré startade. Mer än tre tusen personer i alla åldrar och samhällsklasser har...

Sluta söndra - börja hela!

Krisen är störst i gles- och landsbygd, men istället för att stanna upp och ifrågasätta om förutsättningarna är de rätta och om nedskärningarna är rimliga, strider vi mot varandra.

C: Enklare regler för bygglov på landet

Nu genomförs en av punkterna i Januariavtalet som Centerpartiet drivit igenom. Regelverket för bygglov ska ses över i en utredning, som ska lägga förslag på regelförenklingar....

Centraliseringen sker i smyg

Det sker i smyg. Det sker med stora och små steg men kom inte och säg att vi inte har kompetensen, att vi är mindre värda.