Söndag 24 januari 2021

Nordsverige

Vart har solidaritet och medmänsklighet tagit vägen? undrar Harald Gustavsson barnläkare i Örnsköldsvik. Foto: PIXABAY

En natt jag drömde…

Insändare · Published dec 30, 2020 at 01:15

Vaknade plötsligt en natt för några dagar sedan av en märklig dröm. På tomten invid vårt hus hade en flyktingfamilj med ett barn fått sätta upp sitt tält. I drömmen hade jag lovat att de kunde vara trygga. Men så dök det plötsligt upp en stor, mörk polis som frågade mig om här fanns några flyktingar. Jag förstod att han syftade på dem som bodde i tältet. De skulle tydligen utvisas. Minns att jag i drömmen frågade polismannen om han inte skämdes när han betedde sig som SS-männen under nazi-tiden. Sedan vaknade jag med ett ryck.

I drömmar bearbetas ibland sådant som hänt senaste tiden. Jag jobbar som skolläkare i en mindre kommun i Norrland. En lärare berättade några dagar tidigare om en fembarnsfamilj från Afghanistan som just fått utvisningsbesked. De hade bott flera år i Sverige. Tre av barnen gick i skolan och de var duktiga. De båda yngsta hade inte börjat ännu.

Läraren berättade att en sjuårig flicka varit mycket ledsen och klagat över magont när hon fått veta att de inte får stanna i Sverige. Läraren hade gärna velat krama om sin elev, men det fick hon inte på grund av corona-restriktionerna.

Detta är en skötsam och ordentlig familj som nu ska utvisas efter flera år i vårt land. Vi har kostat på dem utbildning i svenska, skolgång för barnen och när de nu börjar fungera i samhället ska de tvingas lämna landet. Tyvärr är de inte ensamma.

Jag skäms över vårt lands migrationspolitik. Jag har inget emot att invandrare som håller på med grova brott utvisas. De kan gärna få förbud att återvända till Sverige under många år. Men om man sköter sig och dessutom bott flera år i vårt land bör det inte vara tal om utvisning.

För någon vecka sedan avslog riksdagen ett förslag att man tillfälligt skulle vara lite mer återhållsam med utvisningar. Vanligtvis lite mer humanitärt inriktade partier såsom C och KD krokade arm med bland annat SD och röstade ned förslaget. Vart har solidaritet och medmänsklighet tagit vägen?

Harald Gustavsson

barnläkare

Örnsköldsvik

Jag skäms över landets migrationspolitik.

Bättre förutsättningar för att plogningen ska fungera

Vintern är här och det ställer höga krav på landets vinterväghållning. Som vägens hjältar ser vi landets yrkesförare. De som kliver upp och sätter sig i plogbilen när de flesta av...

Skala ner strandskyddet rejält

Vi har kommuner som har fler sjöar än invånare. Det borde gå att vara generösare.

Stäng slakterier och ät grönt

När jag häromdagen laddade upp en video på Youtube fick jag meddelandet att ”Tittare måste vara minst 18 år för att kunna titta på den här videon.” Vad var det för hemskt material...

Skala ner strandskyddet rejält

Strandskyddet har länge varit föremål för diskussioner och förbättringar och nu ligger en färsk utredning på bordet. Den är mångordig och välskriven, men förväntar man sig ett...

En natt jag drömde…

Vaknade plötsligt en natt för några dagar sedan av en märklig dröm. På tomten invid vårt hus hade en flyktingfamilj med ett barn fått sätta upp sitt tält. I drömmen hade jag lovat...

En vändpunkt och en kickstart

År 2021 blir året som många tror och hoppas på lite extra, betydligt mer än vid ett vanligt nyår.