Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

En liten matematiklektion för regionrådet Glenn (S)

Insändare · Published jan 9, 2020 at 01:15

Regionens budget för 2020, inkluderande en plan för 2021 och 2022 - notera att tre år är inblandade - kom att dominera regionfullmäktiges möte i november.

Alla oppositionspartier lade egna alternativbudgetar. Majoritetens budget var i grunden en tjänstemannaprodukt som de ändrat detaljer i. Vi oppositionen däremot fick klara oss bäst vi kunde själva. Sjukvårdspartiet lade den vassaste alternativbudgeten – vilket visades inte minst av den mediala uppmärksamheten.

Debatten pågick i sju timmar och gick genast snett. En tidningsartikel där Sjukvårdspartiet jämförde majoritetens budget med ett sjunkande skepp, publicerad i Mittmedia samma dag, utlöste ekonomisk pajkastning. Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) anklagade Sjukvårdspartiet för att inte kunna räkna och fick upp ångan så rejält att ekonomidirektör Lars Halén kallades upp i talarstolen för att klargöra vem som hade rätt. Efter det satt alla och nickade, men situationen var oförändrad. Men när Glenn påstod att han hade förstått ekonomidirektören uppstod än mer förvirring, speciellt när vi i Sjukvårdspartiet inte höll med.

Saken är den att BÅDE Glenn och Sjukvårdspartiet hade rätt, vilket Glenn av någon anledning inte kunde acceptera trots att. Så här är det: En besparing kan presenteras antingen som en kostnadsnivåsänkning. Eller också tar man med tidsaspekten och säger hur mycket man sparat över en viss tid. Båda är intressanta, båda är ”rätt” och man gör klokast i att titta på båda.

Ett exempel. År ett görs en kostnadsnivåsänkning på 5 miljoner i någon nedskärning. År två fortsätter man och sänker ytterligare 2 miljoner. Sedan är man klar. År tre görs alltså inget mer.

Hur mycket har man sparat över de tre åren? I kostnadsnivåsänkning har man så klart sparat 7 miljoner. Men över de tre åren har man sparat 5+7+7 = 19 miljoner. Pratar man spar över tid måste tiden anges, annars blir förvirringen total.

Debatten led också svårt av att Lena Asplund (M), Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, lade sig i. Vad ska nu Regionen spara de kommande tre åren med majoritetens beslutade budget?

Kostnadsnivåsänkningen är 474 miljoner kronor. Besparingen är 958 miljoner över tre år. Allt i specialistvården!. Låt jämföra med Anders L Johanssons katastrofala ”insatsplan” från 2015. Kostnadsnivåsänkningen var tänkt att bli 250 miljoner och besparingen var tänkt att bli 431 miljoner över tre år. Dock, Anders L tog bara drygt 60 procent av detta i specialistvården, resten togs på annat.

Majoritetsbudgeten ska alltså spara nästan en miljard över tre år i specialistvården. I två delar. En del som man knyter till ca. 15 idéer. Var och en utan angivet var, när, hur eller hur mycket – bara en totalsummaklump för alla. Den andra delen har man inte ens idéer om, utan skjuter vackert på framtiden. ”Den sämsta budget som jag någonsin läst, och jag har läst alla sedan 2015”, sa jag i talarstolen. Det här kommer leda till en katastrofal regionekonomi redan nästa år.

Mattias Rösberg

Sjukvårdspartiet 

Var rädd om småföretagarna

Följer man debatten om 3:12-reglerna, oftare benämnd som entreprenörsskatten, kan man lätt tro att detta är en fråga för höginkomsttagare. För den som driver företag är det dock...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västernorrland är 7 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 6 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar...

Statsägt bolag sabbar demokratin

En fungerande demokrati förutsätter fria och oberoende medier. Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.

Utsattheten har ökat mycket under coronakrisen

Ensamhet och tristess under tider av isolering kan trigga ett ökat alkoholintag hos människor som redan har en hög alkoholkonsumtion och när kamratstöd och AA-möten flyttar in i...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.