Fredag 6 december 2019

Nordsverige

Det ska finnas tre fullvärdiga akutsjukhus i regionen

Insändare · Published jul 21, 2019 at 07:15

Majoriteten med Glenn Nordlund (S), Per Wahlberg (M) och Ingeborg Wikstén (L) i spetsen väljer att låta länsklinikchefen i ortopedi flytta tillbaka akutortopedi mot det i fullmäktige tagna beslutet 2016. Jag tolkar det som att majoriteten (S), (M) och (L) vill ha ett tjänstemannastyre där politiken sitter på läktaren och tittar på, men det kommer jag och Sjukvårdspartiet aldrig acceptera.

I ett av mina anföranden sa jag att vi kanske ska titta på den lyckade satsning man gjort på Kirurgin i Örnsköldsvik. Där man tillsatt en lokal chef som gjort att vi lyckats rekrytera kirurger.

För om det är något vi behöver göra så är det att rekrytera fler ortopeder till Sundsvall. Fördelen med det är att färre medborgare tvingas till långa resor till andra sjukhus för ortopediska åtgärder. En annan fördel är att fler patienter får träffa en specialist och kan ställa sig i kö för en planerad operation. Inom ortopedin i Sundsvall har mer än hälften av patienterna inte fått sitt första besök till specialist inom 90 dagar (April 2019 vantetider.se).

Det jag exakt sa i mitt sista anförande som hänvisas till i insändaren var: ”Elina Arab (S) du pratar om jämlik vård, då är det exklusive restid du menar att jämlik vård betyder? Men jag kan tycka! Bor man i Sundsvall, så ska man kunna få t.ex. sin höftled opererad i Sundsvall!”. Det kan inte komma som en överraskning att jag är för en jämlik vård i länet och jag anser att man ska kunna få vanliga ortopediska ingrepp gjorda på det närmsta sjukhuset.

Basal sjukvård ska finnas på alla tre sjukhusen och vi i Sjukvårdspartiet har gått till val på tre fullvärdiga akutsjukhus. Att man tidigare inte fick planerade ortopediska ingrepp gjorda på Sundsvalls sjukhus beror på strykningar som till stor del är på grund av personalbrist på vårdavdelningen. Vill inte Roger Johansson (S) göra något åt personalbristen på Sundsvalls sjukhus?

Jag anser att politiken mycket väl kan ta nya beslut om akutortopedi och i så fall bör vi se till helheten. Givetvis vill vi att akutortopedi i sin helhet återställs i Sollefteå. Att skicka sköra multisjuka äldre människor över Gålsjöskogen till Örnsköldsvik för att läggas på en akut kö och opereras kvällstid är inhumant och resursslöseri av stora mått.

Om helheten innebär att ett antal planerade operationer flyttas tillbaka till Sundsvall, så tror jag faktiskt att patienterna som drar högvinsten i Sundsvall jublar att dom slipper åka långt för sin operation.

Sjukvårdspartiet ser gärna att majoriteten initierar ett ärende att riva upp politiska besluten från 2016 och diskutera helheten. För att som förra mandatperioden flytta kostnader från en länsklinik till en annan har bevisligen inte gett några besparingar utan bara mänskligt lidande.

Mathias Westin

Regionfullmäktigeledamot

Sjukvårdspartiet - Västernorrland

Majoriteten går emot fullmäktigebeslut från 2016.

(KD): Satsa på primärvården!

Det är med stor besvikelse som vi kristdemokrater ser att Socialdemokraterna vägrar tänka om fortsätter med centralisering och kortsiktiga lösningar, numera tillsammans med...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Vilken värdegrund får den nya migrationskommittén?

Enligt en färsk rapport från UNHCR har antalet flyktingar det senaste decenniet ökat kraftigt och uppgår nu till över 70 miljoner människor och mer än hälften flyr i sitt eget...

Vit Jul borde vara en självklar tradition!

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning...

Våga bryta tystnadskulturen!

Att utmana ”vänskapsband” och anmäla när vi känner oro kräver mod.