Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Coroanan kan göra livet bättre

Insändare · Published jun 25, 2020 at 01:15

Coronakrisen har förändrat vardagen väldigt snabbt för många av oss. Vi har blivit medvetna om att vårt samhälle inte är så väl förberett. Klimatkrisen kommer att bli ännu mer genomgripande om vi inte börjar förbereda oss i tid genom att ställa om till ett hållbart samhälle. Du kanske tror att detta är jobbigt men har samtidigt en rad fördelar:

Bättre hälsa
När du cyklar får du bättre hälsa och även bättre minne – läs Anders Hansen så förstår du.
Köp ren ekomat, som är godare och bättre, bidrar till att bevara biologisk mångfald.
Att bygga trähus binder koldioxid och husen blir renare. Barnrummen blir giftfria.
Gillar du buller? När flygplatserna läggs ner runt landet, när storstäderna slutar förpestas av ljudmattorna så kommer vi höra fåglarna igen. När du bytt till elbil kan du faktiskt höra dem redan idag på landsvägen. Det klarar ingen fossilbil.
Hållbart jordbruk utan gifter, med bevarande av jordbruksmark och skogar.

Bättre ekonomi
Om du kör bil? När du kör elbil med el från egna solpaneler kostar eldriften ca 50-60 öre/mil, eller med köpt el ca 2-3 kr/mil. Behagligare och tystare att köra.
Jobb? Många jobb skapas för att bygga ut solkraften i Sverige. Samma gäller byggbranschen.
Resor? Kollektivtrafiken borde vara gratis för att minska utsläppen. De flesta tjänar på detta. Tryggare pension. Det största hotet är de fossila investeringarna. Kraschen blir dyr. Om vi istället flyttar pengarna till gröna investeringar får alla en säkrare framtid ekonomiskt.

Lugnare och härligare liv.
Mer fritid eftersom du inte behöver sitta i bilköer eller konsumtionshetsen i köptemplen.
Ett hållbart samhälle ger kortare arbetstid, pga mindre slit och släng, mer digitalisering, mm. Vad väntar vi på? Det är bara att sätta igång!

Peter Fritzson

Ska EU i tysthet utvecklas till en förbundsstat?

På torsdag och fredag, 16-17 juli, håller EU toppmöte i Bryssel. Ett av de kanske viktigaste någonsin. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, kommer säkert att använda sin...

Oförlåtligt om Sollefteå snuvas på regementet

Sollefteå kommun levererar ström från 17 vattenkraftverk, bygger vindkraftverk på hart när varenda knalle där det blåser och skickar alltihop söderut men då det uppenbarligen aldrig kommer något tillbaks till bygden blir man vrång och vred. Det hade varit klädsamt om regeringen tagit in hela den bilden och pekat ut Sollefteå som försvarsort.

Så betar vi av vårdskulden

Sveriges vårdpersonal är den viktigaste resurs vi har för att bekämpa coronapandemin. De har länge haft en pressad arbetssituation – men den kan inte mäta sig med de svårigheter...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

En sommarhälsning från oppositionsrådet i regionen

När dessa rader skrivs är det den 30 juni 2020 och rådande Coronapandemi överskuggar fortfarande allt politiskt arbete i Region Västernorrland och vi vet idag inte för hur länge....

Statsägt bolag sabbar demokratin

En fungerande demokrati förutsätter fria och oberoende medier. Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.