Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

I det här EU-valet avgörs om SD och andra högerpopulistiska krafter i Europa ska tillåtas växa, få mer kraft att vrida tillbaka klockan, eller om Centerpartiet och andra liberala partier ska få muskler att stå upp mot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet, skriver Federley och Jakobsson.

(C): Medmänsklighet för Europa och Sverige framåt

Insändare · Published maj 23, 2019 at 01:15

Läser vi nyheterna blir vi dagligen mer påminda om att Europasamarbetet behövs mer än aldrig tidigare. Precis som under riksdagsvalet i höstas måste vi se att mota de krafter som vill rasera det liberala samhället vi länge tagit för givet.

Vi kan motvilligt erkänna att vi för ett antal år sedan trodde att värderingsstriden var vunnen. Men tittar man runt i nyhetsflödet och ut över Europa ser vi att grundläggande friheter ifrågasätts. Granskande journalister mördas. Domare tvingas gå i pension i förtid för att bli ersatta av andra domare, lojala till den sittande regeringen. Kvinnors rätt till abort stryps. Rättigheter för HBTQ-personer dras in.

I det här EU-valet avgörs om SD och andra högerpopulistiska krafter i Europa ska tillåtas växa, få mer kraft att vrida tillbaka klockan, eller om Centerpartiet och andra liberala partier ska få muskler att stå upp mot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet. Vi fortsätter att stå upp för våra värderingar, i Sverige och i Europa.

Det är Centerpartiet som tydligast måste ta striden mot populismen. För populisterna i alla delar av Europa mobiliserar nu. Men vi måste även ta striden för att de konservativa partierna, som tidigare slagit ifrån sig populisternas lockrop, nu börjat vika sig. I Sverige börjar Kristdemokraterna prata om att man visst ska kunna förhandla med alla. I Österrike har det stora högerpartiet bjudit in populisterna till regeringen.

Frågan är därför vilka värderingar Sverige ska skicka ned till Bryssel. Ska vi skicka hårdnackade abortmotståndare eller förespråkare för kvinnors rätt att göra abort? Ska vi skicka konspiratoriska klimatförnekare eller gröna liberaler som kämpar för mer förnybart och mindre fossilt? Ska vi skicka censurivrare eller förespråkare för pressfrihet? Ska vi fylla på de högerpopulistiska partigrupperna som hyllar Putin eller ska vi stärka de liberala krafter som föredrar Macron?

Om någonting så lär oss historien att slutenhet och splittring aldrig leder till framgång. Utan det är mer handel och öppenheten ger jobb och löser vardagsproblem. Här är Europasamrbetet ovärderligt. När de högerpopulistiska krafterna har vaknat till liv så vet ni var Centerpartiet står i den här kampen. Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europa. Medmänsklighet för Europa.

Fredrick Federley (C)

toppkandidat inför EU-valet

Madelaine Jakobsson (C

kandidat #16 till EU-parlamentet och KSO i Nordmaling

Tro på unga och investera i framtiden

I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida...

Det går att tänka hela Sverige!

De små förändringarnas tyranni har successivt urlakat landsbygden och målet har varit centralisering. Det har pågått i årtionden. Det blev med facit inte alls bra med för mycket...

Utveckla vården av dementa i hela kommunen

Rätten till jämlik och god vård i hela kommunen är självklar. Vår bestämda åsikt är att det inte ska spela någon roll var i länet eller kommunen du bor – du har rätt till god och...

Varför bita ihop och hålla käft?

Vad är det som gör att viss fakta aldrig når ut eller går in? Och vad är det som gör att somliga nyheter bara glider förbi medan annat strunt görs till värsta grejen?

Centerpartiet: Nu stoppar vi extraskatten på bensin

I höstbudgeten blir en lång rad liberala reformer verklighet för miljontals svenskar. Reformerna är ett resultat av Centerpartiets förhandlingar med S, MP och L. Till exempel gör...

Skatt som inte drar isär landet

En artikel på DN-debatt i förra veckan förtjänar uppmärksamhet i en tid när nya lösningar krävs för att klara dagens ekonomiska, sociala och klimatmässiga utmaningar. Lars Marcus...