Tisdag 22 september 2020

Nordsverige

Nordsverige 20191219

Boo Nilsson ska inte skriva andra på näsan

Insändare · Published jan 16, 2020 at 01:15

För att, som Boo Nilsson vill, kunna skriva andra på näsan, är det bra om det man säger och påstår är korrekt. Tyvärr har han fel om de mest grundläggande fakta, vilket för med sig att hans slutsatser också är falska.
Om Boo Nilsson anser sig ha intresse för historiken bakom Arbetarpartiet Socialdemokraterna, det formella partinamnet, kan han själv läsa på genom till exempel ABFs material som ligger fritt tillgängligt på abf.se. Inget hålls borta, bara klicka och läs. Det finns dessutom över 100 böcker som handlar om Socialdemokraternas historia, men tydligen vill Boo Nilsson ha ännu fler.


Under perioden 1939 till 1945 styrdes Sverige av en samlingsregering, med fyra partier: Bondeförbundet, Folkpartiet, Högern och Socialdemokraterna. Enligt Boo Nilsson hade de tre borgerliga partierna inte egen rådighet över sitt agerande, en slutsats helt utan grund. De beslut som samlingsregeringen tog stod samtliga fyra partier bakom. Besluten kan ha varit fel, men de var eniga.

Däremot har han helt rätt i att för 50 år sedan fanns det flera partier som förespråkade politik som var felaktig, som var rasistisk, rasbiologisk, etnocentrerad och främlingsfientlig. Idag finns det bara ett parti som gör det. Sverigedemokraterna. Och hur gärna Boo Nilsson än vill att SDs beteende idag ska kunna ursäktas av andra partiers agerande för 50 år sedan så kvarstår fakta: att försvara den rasistiska politiken Sverigedemokraterna förespråkar går inte. Det finns inget glashus att kasta sten i, det monterades ner för 50 år sedan.

Däremot, ursäkten som Boo Nilsson
försöker sig på att använda är inget mer
än en spegel. Skyller du skit idag på skit från 1945 är det fortfarande skit du
vill ha.

M N

Ursäkten som Boo Nilsson försöker sig på att använda är inget mer än en spegel. Skyller du skit idag på skit från 1945 är det fortfarande skit du vill ha.

(V)i trycker på för välfärd i hela Övik

I förra hade vi i Vänsterpartiet haft glädjen att få presentera att det ska byggas 156 nya vård- och omsorgsplatser i kommunen. Detta tack vare en överenskommelse som vi gjort med...

Landsbygden först fossilfri

Landsbygden blir fossilfri före städer och större tätorter.

Gör Köpmanholmen till en turistort i Höga kusten

Turistnäringen i Höga kusten slår rekord år efter år. Antalet gästnätter har ökat med cirka 75 procent sedan 2010. Höga kusten lockar allt fler besökare. Under 2019 ökade antalet...

Det lokala ledarskapet vet bäst

Veckans besked är därför hoppingivande på flera plan, dels en hyllning till det lokala ledarskapet, att man från centralt håll förstår att det är lokalt som man bäst vet

Klimathotet på tas inte på allvar

Sverige är ett av de länder som tar lättast på klimathotet, enligt en studie från ett medieforskningsinstitut knutet till Oxford University. Bara hälften av de svenskar som svarat...

Sluta ge allmosor till blödande

Vi är inte mer beroende av staten än staten är beroende av oss och det är dags att ändra på system som bygger på allmosor och centraliserad makt.