Fredag 21 februari 2020

Nordsverige

Nordsverige 20191219

Boo Nilsson ska inte skriva andra på näsan

Insändare · Published jan 16, 2020 at 01:15

För att, som Boo Nilsson vill, kunna skriva andra på näsan, är det bra om det man säger och påstår är korrekt. Tyvärr har han fel om de mest grundläggande fakta, vilket för med sig att hans slutsatser också är falska.
Om Boo Nilsson anser sig ha intresse för historiken bakom Arbetarpartiet Socialdemokraterna, det formella partinamnet, kan han själv läsa på genom till exempel ABFs material som ligger fritt tillgängligt på abf.se. Inget hålls borta, bara klicka och läs. Det finns dessutom över 100 böcker som handlar om Socialdemokraternas historia, men tydligen vill Boo Nilsson ha ännu fler.


Under perioden 1939 till 1945 styrdes Sverige av en samlingsregering, med fyra partier: Bondeförbundet, Folkpartiet, Högern och Socialdemokraterna. Enligt Boo Nilsson hade de tre borgerliga partierna inte egen rådighet över sitt agerande, en slutsats helt utan grund. De beslut som samlingsregeringen tog stod samtliga fyra partier bakom. Besluten kan ha varit fel, men de var eniga.

Däremot har han helt rätt i att för 50 år sedan fanns det flera partier som förespråkade politik som var felaktig, som var rasistisk, rasbiologisk, etnocentrerad och främlingsfientlig. Idag finns det bara ett parti som gör det. Sverigedemokraterna. Och hur gärna Boo Nilsson än vill att SDs beteende idag ska kunna ursäktas av andra partiers agerande för 50 år sedan så kvarstår fakta: att försvara den rasistiska politiken Sverigedemokraterna förespråkar går inte. Det finns inget glashus att kasta sten i, det monterades ner för 50 år sedan.

Däremot, ursäkten som Boo Nilsson
försöker sig på att använda är inget mer
än en spegel. Skyller du skit idag på skit från 1945 är det fortfarande skit du
vill ha.

M N

Ursäkten som Boo Nilsson försöker sig på att använda är inget mer än en spegel. Skyller du skit idag på skit från 1945 är det fortfarande skit du vill ha.

Flakabergsexploateringen känns som sista striden

När Sollefteå kommuns nya översiktsplan, som förbjuder ny storskalig vindkraft innan en ny energiplan har antagits, beslutades av kommunfullmäktige hösten 2017 var lyckan stor. Vi...

Äntligen vänder flyttströmmen

Nu vänder flyttströmmen från glesbygden. Stockholm som dragit till sig folk som flugor till en sockerbit är inte längre lika attraktiv. Det är främst barnfamijler som lämnar...

Badhuset blir en miserabel affär för härnösandsborna

Härnösands kommun har tecknat ett tjänstekoncessionsavtal i vilket avtalas att Attini Hotel AB ska driva simhallen och eventuellt uppföra ett hotell. Avtalet prövas för närvarande...

Sluta söndra - börja hela!

Krisen är störst i gles- och landsbygd, men istället för att stanna upp och ifrågasätta om förutsättningarna är de rätta och om nedskärningarna är rimliga, strider vi mot varandra.

Bankerna och glesbygden

Bankerna har kunnat göra goda affärer genom att skattebetalarna – även i glesbygden – sänkt Riksbankens ränta delvis genom att bekosta stora köp av obligationer. Vad gör då...

Centraliseringen sker i smyg

Det sker i smyg. Det sker med stora och små steg men kom inte och säg att vi inte har kompetensen, att vi är mindre värda.