Söndag 31 maj 2020

Nordsverige

Årets mörkaste tid i trafiken

Insändare · Published nov 28, 2019 at 01:15

Nu när vi är inne i årets mörka tid är det dags att ta fram reflexvästar, reflexer och broddar. Glöm inte att vid behov förnya era reflexer, de är färskvara och tappar effekt när de blir gamla. Välj ut ett par vinterskor som ni sätter broddarna på och låt dem sitta kvar, besväret att sätta på och ta av dem gör att vi ofta inte ids sätta på dem och då kan olyckan vara framme, en liten isfläck kan ge både handleds, axel och huvudskador helt i onödan.

Ni som kör bil, titta över er belysning så att inte någon lampa är trasig eller dålig, det är viktigt både att se och att synas.

När vi sätter på vinterdäcken, tänk på att de flesta halkolyckorna sker vid den första halkan, när man inte är beredd eller hunnit förbereda sig. Var klok och tänk efter före, sätt på vinterdäcken i tid, före första halkan, det är på hösten man är ovan och oförberedd och dessutom är det ingen kö på däcksverkstan. Det lilla slitage som det kan medföra kan du tjäna igen på våren genom att skifta tillbaka i tid, många väntar med att byta på våren.

En annan sak att tänka på är risken för viltolyckor, under hösten har vi älgjakt och parningsperioder som gör att viltet är rörligare än andra tider på året, speciellt under gryning och skymning.

Till oss som tillhör den äldre fjärdedelen av befolkningen, försök att undvika mörkerkörning om ni känner att mörkerseendet har försämrats, ta inte onödiga risker.

Till sist en liten påminnelse om hur vi ska uppträda i trafiken, ett sammandrag av Trafíkbrottslagens 1§ Vägtrafikant skall visa den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna.

NTF Västernorrland

Äldrerådet

Lars Silverlöv

Välj ut ett par vinterskor som ni sätter broddarna på och låt dem sitta kvar.

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.