Fredag 13 december 2019

Nordsverige

Årets mörkaste tid i trafiken

Insändare · Published nov 28, 2019 at 01:15

Nu när vi är inne i årets mörka tid är det dags att ta fram reflexvästar, reflexer och broddar. Glöm inte att vid behov förnya era reflexer, de är färskvara och tappar effekt när de blir gamla. Välj ut ett par vinterskor som ni sätter broddarna på och låt dem sitta kvar, besväret att sätta på och ta av dem gör att vi ofta inte ids sätta på dem och då kan olyckan vara framme, en liten isfläck kan ge både handleds, axel och huvudskador helt i onödan.

Ni som kör bil, titta över er belysning så att inte någon lampa är trasig eller dålig, det är viktigt både att se och att synas.

När vi sätter på vinterdäcken, tänk på att de flesta halkolyckorna sker vid den första halkan, när man inte är beredd eller hunnit förbereda sig. Var klok och tänk efter före, sätt på vinterdäcken i tid, före första halkan, det är på hösten man är ovan och oförberedd och dessutom är det ingen kö på däcksverkstan. Det lilla slitage som det kan medföra kan du tjäna igen på våren genom att skifta tillbaka i tid, många väntar med att byta på våren.

En annan sak att tänka på är risken för viltolyckor, under hösten har vi älgjakt och parningsperioder som gör att viltet är rörligare än andra tider på året, speciellt under gryning och skymning.

Till oss som tillhör den äldre fjärdedelen av befolkningen, försök att undvika mörkerkörning om ni känner att mörkerseendet har försämrats, ta inte onödiga risker.

Till sist en liten påminnelse om hur vi ska uppträda i trafiken, ett sammandrag av Trafíkbrottslagens 1§ Vägtrafikant skall visa den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna.

NTF Västernorrland

Äldrerådet

Lars Silverlöv

Välj ut ett par vinterskor som ni sätter broddarna på och låt dem sitta kvar.

Trafikverket vill rädda liv men minskar snöröjningen

För oss som har vägen som arbetsplats kan den vita vintern bli en mardröm – nämligen standarden på snöröjningen, sandning och saltning. När man med ena handen gör en ”genomlysning...

SD målar en falsk Sverigebild

Massinvandring som slagit sönder nationen. Skjutningar och sprängningar var och varannan dag. En eskalerande otrygghet som steg för steg bryter ned vårt land.” Det är...

Landsbygden behöver också nya förskolor

Tillväxt och framtidstro kommer inte av sig själv. Det är roligt att se att Örnsköldsviks kommun satsar på förskolor. Det byggs nytt och stort i centrala Örnsköldsvik. Ängsmarkens...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Mer kött och mindre grönt på matbordet!

Jag och många andra tycker att man ska minska grönsaker på matborden. Kött innehåller många av de näringsämnena som vårkropp behöver, det är till exempel proteiner, vitaminer och...