Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Varudeklarationen på vin är bristfällig, Varför finns det ingen innehållsförteckning på vinflaskorna, under Bernt Sahlberg från Nordingrå

Apropå den fria handeln...är maten okey?

Insändare · Published mar 8, 2019 at 01:15

Nog är den av godo, den öppna handeln över gränserna. Absolut. Vad som kan göras bättre är innehållsdeklarationer och ursprungsmärkningar. Regelverket tycks idag inte helt tätt. Nyligen läste vi exempelvis om polsk import av kött från sjuka djur.

Det är naturligtvis inte lätt att hålla stora djurbesättningar friska. Därför är det vanligt att förebygga med hjälp av mediciner. I Sverige får bara sjukt behandlas med antibiotika. Därför är risken för resistens mot viktiga läkemedel mindre hos oss än hos de som använder det i fodret. Av det skälet är ursprungsmärkning av livsmedel viktigt, så att vi konsumenter har en rimlig chans att undvika det som inte är bra för hälsan.

Eller för miljön. Största delen av världsproduktionen av grödor går åt till att föda boskap. I Sverige är fodret i norr betraktat som särskilt bra tack vare de många soltimmarna.

Till ett gott kött passar ett gott vin. Och vad är det? Varför får vi inte läsa vad vinet består av och hur det är tillverkat? Av någon anledning är innehållet hemligt. Vissa viner är söta, andra har en speciell färg. Inslag av vanilj, fruktigt, lakrits osv. Vi ska få känslan av att alla de goda egenskaperna är fantastiska och gör innehållet värt priset. Och det kanske det är. Men det är svårt att veta eftersom varudeklarationen är så bristfällig. Livsmedelslagen säger att det vi stoppar i oss måste vara tjänligt som föda. Har myndigheten koll på det? Vi måste kunna lita på att våra myndigheter gör sitt jobb.

En tanke som ligger nära till hands; Har allt det okända vi stoppar i oss betydelse för vår hälsa? Antalet läkare per capita har aldrig varit större i Sverige än nu. Trots det behövs många stafettläkare för att klara stipulerade kötider. Angelägna canceroperationer försenas på grund av brist på någon nyckelresurs. Finns det en koppling, frågar jag mig. Det som produceras i Sverige är kringgärdat av regelverk som vi mår bra av. Det kostar. Det är billigare att producera med största hänsyn till produktionsmetoder på bekostnad av nyttigheter.

Bernt Sahlberg

Nordingrå

Västernorrlands företagare tror på en ljus framtid

Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för...

Låt de ovilliga stanna hemma!

Norge betalar årligen 8 miljarder kronor till EU. Det är vad det kostar vårt grannland att som icke EU-medlem få tillgång till den gemensamma marknaden. Det sker också till priset...

Bensinuppror - nja...

Bensinupproret både hyllas och dissas. Vad man än tycker så sätter det fingret på väsentligheter för både den lilla människan och det stora jordklotet. Och allt hänger ihop....

Klimatbidrag till glesbygden

Bensinupproret (Facebook-gruppen med 430 000 medlemmar) fick höra Per Bolund prata om ekonomi och klimat i SVT i söndags, förgäves. Fler och fler är oroliga över både ekonomin och...

Folkrörelserna växer på landet

Framtidens folkrörelse växer fram runt om på Sveriges landsbygder. Hur ska den nya folkrörelsen se ut och arbeta? Den frågan ställer sig många folkrörelser just nu, däribland LRF....