Torsdag 29 juli 2021

Nordsverige

TIDIGARE MINNESTEXTER OCH JUBILARER

Minnesord efter Barbro Johansson, Kramfors

KRAMFORS Folkskollärare Barbro Johansson, född Berglund, har avlidit vid en ålder av 101 år. Barbro föddes på Posten i Forsed där hennes faster var föreståndare. Hon växte upp i Strömnäs...

Pennan har stillnat och rösten har tystnat

BREDBYN Nordsveriges före detta medarbetare Gustav Lindström, Bredbyn, har avlidit. Han blev 89 år och sörjes närmast av sin fru Alice och sönerna Lennart och Sven med familjer och en...
Familje
Nordsverige träffade Barbro Johansson i Nyadal 2019, en omtyckt lärare långt före sin tid. Foto: SUSANNHE MELIN

Minnesord efter Barbro Johansson, Kramfors

KRAMFORS · Published okt 22, 2020 at 01:15

Folkskollärare Barbro Johansson, född Berglund, har avlidit vid en ålder av 101 år. Barbro föddes på Posten i Forsed där hennes faster var föreståndare. Hon växte upp i Strömnäs och Kramfors. Somrarna tillbringade familjen i Redda Forsed där hennes farfar hade en fäbodstuga. Genom sin farbror Sten Berglund väcktes hennes intresse för naturen, historia och släktforskning.

Hon utbildade sig till folkskollärare i Luleå. Där träffade hon också sin blivande man, konstnär Nils Gunnar Johansson. De gifte sig 1947 och bosatte sig i Kramfors. Hemmet stod alltid öppet och besöktes av kvarterets barn, släkten och konstnärsvännerna. Barbro var en stark kvinna. Hon var först i familjen att ta körkort och köpte en bil och senare även en båt. Detta öppnade möjlighet till nya naturupplevelser i Höga Kusten. För hennes man blev det också en möjlighet till nya motiv. Hon tjänstgjorde på Kramforsskolan och det långa sommarlovet möjliggjorde tid för många resor i Sverige och utomlands.

Barbros farfar Johan Berglund var engagerade i den framväxande arbetarrörelsen. Såväl hennes pappa Enar Berglund som farbror Sten Berglund var båda kommunpolitiker, satt i landstinget och var riksdagsledamöter. Detta bidrog till att hon följde med i samhällsdebatten. Hon hade ett analytiskt tänkande och observerade vad som skedde runt henne. Bara någon vecka innan hon avled blev hon tillfrågad om att ställa upp för en intervju angående införandet av kvinnlig rösträtt 1921. Det skulle bli ett inslag i TV i samband med hundraårsjubileet.

Hon berättade gärna om egna och andras erfarenheter av gamla tider. Hon har medverkat i olika tidningar bland annat genom berättelse om hur hon som barn iakttog demonstrationståget i Ådalen 1931. Många artiklar har tillkommit i släktforskartidningen Ådalingen och hembygdstidningen med henne som författare.

Hon var i många år engagerad i styrelsen för Naturskyddsföreningen och Ådalens släktforskarförening.