Lördag 18 september 2021

Nordsverige

Familj
Stort grattis till vår älskade storkille Erik på 6-årsdagen den 31 juli. Hälsningar mamma, pappa och lillasyster Maja.
Snabb som få när vi ska ut och gå tänk när du smet och hoppade över ett staket. På andra sidan lockade stegen väl hemma var det kakdegen som upptog ditt intresse när du var i ditt esse. 12 april fyllde du tre jubel när du gjorde entré. Jack Segerpalm i Forshaga bor med föräldrar och storebror. Grattis älskade lilla älskling vi slår snart en pling. Innerliga födelsedagshälsningar från mormor Susannhe och morfar Ulf Melin och övrig släkt i Kramfors.
Världens bästa Izabell Hellberg, vårt barnbarn fyller 6 år den 12 oktober. Stora Grattiskramar från farfar Hubert och farmor Lorna.

Gratulera dina nära och kära

Känner du någon som fått barn, fyller år, gift sig eller bör uppmärksammas av någon annan anledning? Eller vill du hylla någon som gått bort?

Fyll i uppgifterna nedan så publiceras de i tidningen så snart som möjligt utan kostnad.

Gäller det dödsannonser kan du ta kontakt med din begravningsbyrå så hjälper de dig.

Laddar
*
*
*
*


*
Grattis Hugo på 6-årsdagen den 7 augusti och lille Henry som fyllde år den 31 juli. Kramar till er båda från mormor och morfar i Bredbyn.
ETT FYRFALDIGT  HURRA  TILL ULLA OCH ULF ISAKSSON I Bursiljum, BURTRÄSK, som båda fyller år i juli månad.   ULF fyller den 12 och ULLA den 17.  Dessutom firade paret 32-årig BRÖLLOPSDAG den 7 juli. Juli är verkligen en KÄRLEKENS MÅNAD FÖR  PARET.  Den högsommardag  som såg Er komma till världen, alltjämt i Ert sinne Ni bär den. LYCKA TILL , KÄRA VÄNNER, PÅ DEN FORTSATTA FÄRDEN.
Stort Grattis på din 5 års dag den 21 november Stella Boström. Du blir nog en storjägare när du blir äldre. Ha en bra dag, Kramar från farmor Ewa Boström
Ett JÄTTEGRATTIS till vårat barnbarn Arvid Eliasson som fyllde 8 år den 12 oktober. Stora kramar från mormor och morfar i Rossön.
Glad och God i anletsdragen, hyllas EBBA på ETTÅRS-DAGEN den 27 okt. Till sommaren ses vi när Du hälsar på Mormor Ulla och Morfar Ulf i deras stuga i Bursiljum, Burträsk. Tills dess, GRATTIS DU LILLA GLADIS.
Izabell Hellberg 5 år Femårsdagen är en stor dag. Vårt älskade barnbarn Izabell Hellberg fyllde 5 år den 12 oktober. Grattis kramar från farmor Lorna och farfar Hubert.
Familje
Nordsverige träffade Barbro Johansson i Nyadal 2019, en omtyckt lärare långt före sin tid. Foto: SUSANNHE MELIN

Minnesord efter Barbro Johansson, Kramfors

KRAMFORS · Published okt 22, 2020 at 01:15

Folkskollärare Barbro Johansson, född Berglund, har avlidit vid en ålder av 101 år. Barbro föddes på Posten i Forsed där hennes faster var föreståndare. Hon växte upp i Strömnäs och Kramfors. Somrarna tillbringade familjen i Redda Forsed där hennes farfar hade en fäbodstuga. Genom sin farbror Sten Berglund väcktes hennes intresse för naturen, historia och släktforskning.

Hon utbildade sig till folkskollärare i Luleå. Där träffade hon också sin blivande man, konstnär Nils Gunnar Johansson. De gifte sig 1947 och bosatte sig i Kramfors. Hemmet stod alltid öppet och besöktes av kvarterets barn, släkten och konstnärsvännerna. Barbro var en stark kvinna. Hon var först i familjen att ta körkort och köpte en bil och senare även en båt. Detta öppnade möjlighet till nya naturupplevelser i Höga Kusten. För hennes man blev det också en möjlighet till nya motiv. Hon tjänstgjorde på Kramforsskolan och det långa sommarlovet möjliggjorde tid för många resor i Sverige och utomlands.

Barbros farfar Johan Berglund var engagerade i den framväxande arbetarrörelsen. Såväl hennes pappa Enar Berglund som farbror Sten Berglund var båda kommunpolitiker, satt i landstinget och var riksdagsledamöter. Detta bidrog till att hon följde med i samhällsdebatten. Hon hade ett analytiskt tänkande och observerade vad som skedde runt henne. Bara någon vecka innan hon avled blev hon tillfrågad om att ställa upp för en intervju angående införandet av kvinnlig rösträtt 1921. Det skulle bli ett inslag i TV i samband med hundraårsjubileet.

Hon berättade gärna om egna och andras erfarenheter av gamla tider. Hon har medverkat i olika tidningar bland annat genom berättelse om hur hon som barn iakttog demonstrationståget i Ådalen 1931. Många artiklar har tillkommit i släktforskartidningen Ådalingen och hembygdstidningen med henne som författare.

Hon var i många år engagerad i styrelsen för Naturskyddsföreningen och Ådalens släktforskarförening.